SAD

Diplomati svjedočili: State Department iskorišten za unutarnjopolitičke svrhe

Dvoje američkih karijernih diplomata posvjedočilo je kako nisu imali potporu State Departmenta pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i da je ministarstvo vanjskih poslova iskorišteno za unutarnjopolitičke svrhe.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2019. u 23:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvoje američkih karijernih diplomata posvjedočilo je kako nisu imali potporu State Departmenta pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i da je ministarstvo vanjskih poslova iskorišteno za unutarnjopolitičke svrhe, pokazuju transkripti njihova saslušanja objavljeni u ponedjeljak.

Istraga Zastupničkog doma Kongresa, koji kontroliraju demokrati, usredotočena je na telefonski razgovor iz srpnja u kojem je Trump tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži njegova političkog suparnika Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i mogućeg demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020.

Michael Kinley, bivši savjetnik državnog tajnika Mikea Pompea, rekao je da je predložio Pompeu da podrži smijenjenu američku veleposlanicu u Ukrajini Mariju Jovanovič, ali da je Pompeo rekao da je "sada bolje to ne činiti".

"Moja ostavka rezultat je dviju stvari: prva je to što ministarstvo nije podržalo svoju zaposlenicu, a druga zloporaba naših veleposlanika radi unutarnjopolitičkih potreba", rekao je McKinley.

Jovanovič, koja je iznenada smijenjena u svibnju, rekla je kongresnicima kako je imala osjećaj da joj Trump prijeti tako što ju je u razgovoru sa Zelenskijem nazvao "lošom viješću".

"Bila sam vrlo zabrinuta. I sada sam", rekla je ona.

Trump odbacuje bilo kakvu krivnju i razgovor sa Zelenskijem naziva "savršenim", optužujući demokrate da mu se žele osvetiti za izbornu pobjedu 2016.

Ukrajina će smijeniti tužitelja koji je s Giulianijem razgovarao o Bidenovima

Ukrajina planira smijeniti tužitelja koji je vodio istragu o ukrajinskoj tvrtki u kojoj je radio Bidenov sin Joe, središnja figura kongresne istrage o mogućem opozivu Trumpa.

Trumpov osobni odvjetnik Rudi Giuliani priznao je da se sastao s tužiteljem Kostijantinom Kulikom kako bi razgovarali o optužbama protiv Bidena.

Odluka o smjeni osobe koja je igrala važnu ulogu u Giulianijevim nastojanjima da dozna štetne informacije o Bidenovima dolazi u vrijeme dok Ukrajina pokušava izbjeći uvlačenje u stranačke borbe u Washingtonu.

Izvor je potvrdio da će Kulik biti smijenjen zbog toga što se nije pojavio na ispitu koji moraju proći svi zaposlenici tužiteljstva kako bi zadržali posao u sklopu čišćenja tog tijela, piše Hina.

Glavni državni odvjetnik Ruslan Rjabošapka već je smijenio 400 tužitelja ili trećinu ukupnog osoblja.

Neki smijenjeni tužitelji rekli su da se nisu pojavili na ispitu smatrajući da je to bio način da Zelenskij stekne kontrolu nad državnim odvjetništvom.

U utorak počinje suđenje Trumpovu savjetniku Stoneu

Suđenje bivšem dugogodišnjem savjetniku Rogeru Stoneu trebalo bi početi u utorak i postati jedan od zanimljivih sporednih događaja koji će puniti neugodne naslovnice za Trumpa, suočenog s istragom o opozivu.

Stone se izjasnio da nije kriv za ometanje pravde, zastrašivanje svjedoka i laganje pred kongresnim odborom za tajne službe, jednim od triju odbora koji vode istragu protiv predsjednika.

Optužbe protiv njega proizašle su iz izvješća specijalnog tužitelja Roberta Mullera o umješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. u korist Trumpa.

Glavna optužba je da je Stone zastupnicima lagao o pokušajima Trumpova izbornog stožera da se domogne elektroničke pošte do kojih je došla Rusija, a objavio Wikileaks kako bi naštetili Trumpovoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

Optužba se odnosi na email iz listopada 2016. u kojem visokopozicionirani dužnosnik Trumpove kampanje traži od Stonea da ispita kada će "Organizacija 1" (Wikileaks) objaviti poštu. Stone je odgovorio da će "Organizacija1" to činiti svakoga tjedna. Predsjednički izbori na kojima je Trump pobjedio Hillary Clinton održani su u studenome 2016, prenosi Hina.

Trumpa tuži i žena koja tvrdi da ju je silovao 90-tih

Žena koja tvrdi da ju je Trump silovao prije 23 godina u njujorškoj robnoj kući tužila je u ponedjeljak predsjednika zbog izjava u lipnju kada je zanijekao da se napad dogodio i kritizirao je što je s time izašla u javnost.

E.Jean Caroll, dugogodišnja kolumnistica ženskog časopisa Elle, navodi u tužbi sudu na Manhattanu da je Trump lagao da je nije napao i da je "okaljao njezin integritet, iskrenost i dostojanstvo".

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham izjavila je Washington Postu da je tužba "neozbiljna kao i tužiteljica".

Caroll je o navodnom silovanju u robnoj kući Bergdorf Goodman na Petoj aveniji, koje se dogodilo 1996., govorila za časopis New York u lipnju, mjesec dana uoči izlaska njezinih memoara.

Trump je tvrdio da nije silovao Caroll i da je nikada nije upoznao. Ocijenio je da je "totalno lagala" kako bi popularizirala svoju knjigu, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close