Pokrenuta inicijativa

Dijaspora traži da im se olakša dolazak u BiH

U inicijativi su navedeni prijedlozi koji su već u primjeni u nekim zemljama. Jedna od opcija je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2020. u 08:40 BHRT
Dijaspora traži da im se olakša dolazak u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li građani BiH ovog ljeta moći dolaziti u domovinu, trenutno je najaktualnije pitanje u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U cilju poduzimanja adekvatnih mjera radi omogućavanja dolaska i boravka u BiH građanima koji imaju državljanstva stranih zemalja, upućena je inicijativa nadležnim državnim organima, piše BHRT.

''Mnogo ljudi me nazvalo i pitalo kada ćemo ponovo moći putovati? Da li ćemo moći da provedemo godišnji odmor u BiH? Naravno, njima je od velike važnosti da posjete prijatelje i obitelj i da održavaju te kontakte'', kazao je Ahmed Husagić, koordinator za integraciju SPO Austrija

''Smatramo da je veoma važno da mi u BiH usvojimo rješenja kojima bi, s jedne strane otvorili granicu za građane, a s druge strane ispunili sve zaštitne mjere kako koronavirus ne bi bio uvezen sa strane…'', objašnjava za BHRT Denis Bećirović, izaslanik u Domu naroda PSBiH i predlagač inicijative.

Ekonomisti smatraju da dijaspora za BiH ima i ogroman ekonomski značaj. Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je službeni obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM.

''S druge strane iznos koji dolazi i koji se ne evidentira je puno veći što je u velikoj mjeri značajan doprinos razvoju ekonomije i ekonomskom rastu i naravno, ukoliko pogledate negativne učinke izazvane pandemijom koronavirusa, ta sredstva su danas više nego dobrodošla…'', rekao je Dženan Kulović, profesor na Ekonomskom fakultetu UNZA-e.

U inicijativi su navedeni prijedlozi koji su već u primjeni u nekim zemljama. Jedna od opcija je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima, a mjera koja, također, već postoji je slobodan ulazak na teritoriju države pod uvjetom da putnik priloži laboratorijski nalaz, ne stariji od četiri dana, da nije zaražen koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close