Poziv na djelovanje

DF: Ustavni sud da donese privremena pravila za održavanje izbora u Mostaru

Ako država to ne učini, Europski sud za ljudska prava je zaključio da je Ustavni sud BiH, prema domaćem zakonu i praksi, ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prelazne mjere.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2020. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine za nedjelju, 04. listopada, ponovo bez raspisivanja izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

- Unatoč svim prijedlozima za pronalaženjem političkog rješenja za izmjene Izbornog zakona koji se tiču izbora za Gradsko vijeće Mostara, uključujući i prijedlog koji je u parlamentarnu procedure uputila Demokratska fronta, nedostatak političke volje za iznalaženjem rješenja kod dobro poznatih aktera na političkoj sceni u BiH je ponovo bio presudan da se izbori za Mostar ponovo ne raspišu ni 12 godina nakon održavanja posljednjih, navodi se u priopćenju DF-a.

Navedena presuda je shodno članu 44. Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama postala konačna 29. siječnja 2020. godine. Presudom Europskog suda za ljudska prava ''Baralija protiv Bosne i Hercegovine'' naloženo je Bosni i Hercegovini da u roku od šest mjeseci od dana kada ova presuda postane konačna, izmijeni Izborni zakon kako bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Ako država to ne učini, Europski sud za ljudska prava je zaključio da je Ustavni sud BiH, prema domaćem zakonu i praksi, ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prelazne mjere.

- Obzirom da se ne može očekivati da u parlamentu u skoro vrijeme dođe do političkog dogovora oko izbora za Gradsko vijeće Mostara, pozivamo Ustavni sud BiH, da kao vrhovni pravosudni autoritet donese privremena pravila za održavanje izbora za Gradsko vijeće grada Mostara, kako je i utvrđeno presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju ''Baralija protiv Bosne i Hercegovine, poručuju iz Demokratske fronte.

 
Kopirati
Drag cursor here to close