Zahtjev za sankcije motorista na Hajdučkim vratima

Tko može zaustaviti divljanje po prirodi?

U ovom slučaju ne radi se samo o uništavanju jednog prirodnog fenomena, nego i o uništavanju raznovrsne flore i faune na prostoru planine Čvrsnice, među kojima ima i endemičnih vrsta, kazali su iz PSD "Vilinac"
Vijesti / Flash | 01. 10. 2019. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko nema adekvatnih sankcija, divljanje po planinama i uništavanje prirodnih potencijala bi moglo postati normalna pojava. No, zahvaljujući onima koji još uvijek vode brigu o onome što nam je darovala majka priroda - počinitelji bi mogli biti kažnjeni. 
Naime, PSD "Vilinac" je uputilo nekoliko zahtjeva nadležnim institucijama za sankcioniranje motorista, koji su se popeli do samog vrha prstena Hajdučkih vrata, te postavili motore na vrh prstena - a sve za potrebe fotografiranja. 
''Od nadležnih smo zatražili adekvatnu zaštitu ne samo ovog prirodnog fenomena i  jedinstvenog spomenika prirode nego i svih drugih prirodnih bogatstava u Federaciji BiH pa i na cjeloj teritoriji BiH, kazao je za Bljesak.info Sabahudin Spahović, predsjednik PSD "Vilinac".  
 
Staze za vožnju kroser motora već  postoje, uređene na platou Blidinja i ničim ne narušavaju prirodu nego pružaju mogućnost uživanja zaljubljenicima u ovaj sport, dok je sama planina Čvrsnica prava atrakcija za sve zaljubljenike prirode i planinarenja. 

"Ovdje u ovom slučaju ne radi se samo o uništavanju jednog prirodnog fenomena nego i o uništavanju zaista raznovrsne flore i faune na prostoru planine Čvrsnice među kojima ima i endemičnih vrsta", pojašnjava Spahović. 

Ove godine članovi PSD VILINAC su svojim trudom i vlastitim financijskim sredstvima uspjeli očistiti i markirati stazu prema Hajdučkim vratima na dužini od 4 kilometra, a nastavljeni su i radovi na uređenju staze od Vitlenice prema Vilincu  - koja je ujedno najprometnija, najbliža i najlakša  staza za dolazak do samih Hajdučkih vrata i dalje do samog srca Čvrsnice.

Od nadležnih, kažu,  očekuju da u skorije vrijeme poduzmu konkretne  korake te adekvatno odgovore na sve učestalija divljanja i devastiranja prirodnih fenomena na ovim prostorima - poručuju iz PSD "Vilinac". 

Foto: Facebook / zahtjevi za sankcioniranje divljanja na Hajdučkim vratima

Podsjećamo, tri mladića s moto-kroserima popeli su se do samog prstena Hajdučkih vrata te postavili motore za potrebe fotografiranja na sami prsten.

''Tom prilikom su pod gasom i šlajdranjem točkova odronili i dio staze na prilazu Hajdučkim vratima a i donji dio prstena se malo odronio'', navode planinari koji su bili svjedoci ovom događaju te su čitav slučaj i snimili.
Kopirati
Drag cursor here to close