Svjedočenje

Detalji s ročišta: Sebija, respiratori i 'ono dolje'

''Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problem ako je to točno, a jeste garant".
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 15:59 Piše: Žurnal info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja sam ginekolog, ne bavim se respiratorima'', odgovorila je ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović tužitelju Đerminu Pašiću koji je pitao da li se izjašnjavala o kvalitetu kineskih respiratora nabavljenih preko ''Srebrene maline'', a u nastavku suđenja optuženima u aferi ''Respiratori''.

Inače, zbog nabavke 100 ovih respiratora, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM proračunskog novca, optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani ravnatelj FUCZ Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik ''Srebrene maline'', te ministrica financija Jelka Milićević.

''Loši respiratori, u problemu smo''

Izetbegović je potvrdila da tajnicu Vlade FBiH Editu Kalajdžić poznaje službeno i da je s njom imala samo jednu komunikaciju, a nakon što je, tvrdi, na jednom portal vidjela ''kutije sa respiratorima'', piše Žurnal.

''Nazvala sam je i pitala da li zna što se događa i zašto su oznake različite. Ona je rekla da ne zna i da u tome nije sudjelovala'', ispričala je Izetbegović.

Tužitelj je potom prezentirao poruke koje je nakon razgovora sa Izetbegović, Edita Kalajdžić 28. travnja razmijenila sa šefom premijerovog ureda Hasanom Ganibegovićem:

''Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problem ako je to točno, a jeste garant".

Ganibegović i Kalajdžić su, podsjetimo, saslušani tijekom istrage u ovom predmetu u svibnju prošle godine, kao svjedoci. Za Ganibegovića kažu da je Novalićeva osoba od povjerenja, a on je prošle godine snimljen u društvu sa Solakom i Hodžićem, i to u vrijeme istrage, o čemu su mediji izvještavali.

Izetbegović je na prezentiranu poruku kazala da je ''nejasna i da nema njenog imena”, te ponovila da ona nije kvalificirana da komentira kvalitet respiratora, da to mogu raditi samo reanimatolozi i anesteziolozi.''

''Ja sam komentirala u jednoj komunikaciji s Kalajdžić ono što sam vidjela na slici, različite brojeve'', rekla je Izetbegović.

''Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je dole daleko", kazala je još Izetbegovićka.

Tužitelj je pitao ravnateljicu KCUS-a da li je imala kontakte sa premijerom Novalićem, Solakom ili nekim drugim službenikom Vlade FBiH u vezi nabavke respiratora, na šta je Izetbegovićka prvo rekla da ''su pitanja preduga i dok tužitelj dođe do kraja, ona zaboravi prvi dio pitanja''.

''Ne sjećam se da sam razgovarala s premijerom. ali znam da sam tada razgovarala sa svakim živim o tome da nam trebaju respiratori, i s komšijama, sestrom, svojom frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo", kazala je. Dodala je da nije razgovarala sa ravnateljem FUCZ, kao ni sa službenicima u Vladi FBiH.

"Razgovarala sam s doktoricom Marinom Berom iz Federalnog ministarstva zdravstva, koja mi je rekla da će uputiti hitan zahtjev da se KCUS izjasni o potrebama", dodala je.

Tužitelj je prethodno, na samom početku suđenja, kazao da ovaj predmet ima oblike političke korupcije, a postavio je i niz pitanja vezano za sjednicu Vlade FBiH od 16. ožujka 2020., kojoj je prisustvovala i ravnateljica KCUS-a.

Vlada FBiH je, podsjetimo, na toj sjednici dala suglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu provesti postupak javne nabavke uz primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama. Izetbegović je kazala da oni nisu postupili po odluci Vlade FBiH jer joj ''nije bilo jasno Salčinovo objašnjenje i nije se usuđivala postupiti po tome''.

Podsjetimo, bivši direktor Agencije za javne nabavke FBiH Đenan Salčin je na prošlom ročištu izjavio da je on na toj sjednici kazao da Zakon o javnim nabavkama ne treba mijenjati kako bi se hitno nabavljala medicinska oprema. Salčin je, između ostalog, izjavio da je Izetbegovićka rekla da ona odmah može kupiti respiratore, i da će on biti kriv ako se oprema ne nabavi.

Izetbegović je dalje navela da je odluka KCUS-a bila da ne idu u process koji im je nejasan jer su smatrali da mogu izdržati sa trenutnim brojem respiratora koje su već posjedovali.

Tužitelj je prezentirao e-mail od 1. travnja 2020. koji je iz ureda premijera FBiH upućen KCUS-u gdje je zatraženo mišljenje o nabavci respiratora i da se konzultira ravnateljica:

"Poštovana Vildana, informirani smo od 'FH Srebrena malina' da se naručeni respiratori 'Boaray 3000D Ventilator' ne mogu isporučiti do maja te da uopće ne mogu dati garanciju za isporuku. Dostavili su novu ponudu i rekli da se mogu dobiti o roku od sedam dana, ako budemo brzo reagirali Molimo da upoznate poštovanu glavnu ravnateljicu s ponudom u prilogu te molimo povratnu informaciju".

Izetbegović je navela da se maila ne sjeća i da ga prvi put vidi: “Zvanično je samo ono što dođe u protkol KCUS-a i bude zavedeno. Ove informacije mogu doći osobi koja može zaboraviti u gužvi, zametnuti..."

Voli Bentley, ali ga ne vozi

Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović pitala je ravnateljicu KCUS-a o atmosferi koja je vladala prošle godine, po izbijanju pandemije, na šta je ona odgovorila da je iz osobnih kontakata još u prosincu vidjela da nastaje kaos i da mi ''u siječnju nećemo mrdnuti na skijanje''.

Izetbegović je istaknula da se respiratori koji su predmet optužbe koriste na KCUS-u za invazivne i neinvazivne pacijente.

U jednom momentu, odgovarajući na pitanja obrane, Izetbegović je spomenula da su joj najdraži Dreger respiratori:

''27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, gdje god sam se educirala. Pošto je to bilo tržište EU i svi su koristili Drager. Odrastala sam uz Drager, ono kao kad volite neku pjesmu. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima, s kojima nismo imali nikakav problem''.

Tužitelj je potom od nje tražio da to pojasni s obzirom da je ranije na njegova pitanja rekla da ona nije ''kvalificirana za respiratore'', na šta je ravnateljica KCUS-a odgovorila: "Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim".

Spasila ih Civilna zaštita!?

Solakov odvjetnik Kadrija Kolić tijekom unakrsnog ispitivanja direktorice KCUS-a postavio je i nekoliko pitanja vezano za nabavku testova, na što je ona odgovorila da je svaki njihov test ocijenjen kao besprijekoran, te da ih je FUCZ spasila s tom nabavkom putem UNDP-a.

Po završetku svjedočenja, Sebija Izetbegović je kazala da je ''u bolnici čeka 535 ljudi i da je najvažnije da ode na posao i to riješi''. Potom je napustila sudnicu.

Drugi saslušani svjedok je Denis Đulalić, vlasnik i direktor tvrtke Cubicus, koja je za KCUS trebala da nabavi 40 respiratora u vrijednosti od tri milijuna KM, a koji ugovor nije realiziran. Ova tvrtka je dobavljala i testove za FUCZ.

Đulalić je kazao da su ga UNDP i Svjetska zdravstvena organizacija koristili jer je odranije radio s laboratorijom iz Wuhana.

''Oni su imali prve testove koje je odobrila WHO. Zvali su me da doniraju 5.000 testova za BiH. 20. ožujka me nazvao Fahrudin Solak i rekao da je dobio moj broj od UNDP-a i zamolio me da dođem na sjednicu Kriznog stožera i objasnim oko testova'', izjavio je.

Tvrtka Cubicus iz Sarajeva registrirana je za proizvodnju namještaja i nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za promet/proizvodnju medicinskih sredstava na veliko, niti za promet/proizvodnju naveliko lijekovima. Uprkos tome, FUCZ je preko ove tvrtke nabavljao testove po znatno većim cijenama od nabavnih, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Kopirati
Drag cursor here to close