Zahtjev AFD-a

Desničari u Njemačkoj traže rampu za balkanske radnike

U Službi za odnose s javnošću Bundestaga ističu da će naziv točke na zahtjev AFD-a biti "Domaća radna snaga na prvom mjestu - ukinuti produženje Pravila za zapadni Balkan"
Vijesti / Flash | 03. 02. 2021. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački Bundestag će, na zahtjev ekstremno desničarski orijentirane Alternative za Njemačku, naredni tjedan razmatrati ukidanje Pravila za zapadni Balkan, prema kojem je u Njemačkoj moguće zapošljavanje nekvalificirane radne snage iz regije zapadnog Balkana.

Kako je priopćeno u Bundestagu, ovo će biti prvi prijedlog koji će službeno naredne srijede ova desničarska stranka podnijeti u Bundestagu, a predviđeno je da prijedlog na raspravu ide u prvom čitanju.

U Službi za odnose s javnošću Bundestaga ističu da će naziv točke na zahtjev AFD-a biti "Domaća radna snaga na prvom mjestu - ukinuti produženje Pravila za zapadni Balkan", te navode da će za raspravu biti omogućeno pola sata, nakon čega će prijedlog biti upućen u parlamentarne radne odbore.

Inače, Njemačka je usvojila produženje ovog pravila, ali pod uvjetom da se zaposlenje nudi u onim oblastima u kojima nije moguće pronaći odgovarajuću radnu snagu iz Njemačke ili neke od zemalja EU. Kako bi osoba sa zapadnog Balkana mogla dobiti radnu dozvolu, prvo njemačka Agencija za rad mora izdati potvrdu da za traženo radno mjesto ne postoji adekvatna domaća ili europska radna snaga.

Osim toga, u produženju pravila uvedena je kvota od maksimalno 25.000 radnika godišnje s cijelog zapadnog Balkana, tako da je teško očekivati da će inicijativa AFD-a biti usvojena.

Što se tiče produženja ovog pravila, ono je počelo da vrijedi od 1. siječnja ove godine, međutim zbog virusa korona još nije moguće prijavljivanje, što je za "Nezavisne novine" potvrđeno i iz veleposlanstva Njemačke u Sarajevu, te su nas uputili na njihovu internet stranicu.

"Termini za podnošenje zahtjeva za vizu prema produženom Pravilu za zapadni Balkan će biti dostupni čim budu ukinute mjere ograničenja ulaska u Njemačku zbog pandemije i čim odgovarajuće vize ponovo budu mogle biti izdate", stoji na siteu Veleposlanstva Njemačke.

Kako su ovih dana objavljivali njemački mediji, a o tome smo već pisali i ranije kada se u Njemačkoj vodila debata o ovom pravilu, poslovna zajednica u ovoj zemlji pritišće vlasti ne da otežaju, kao što to traži AFD, nego naprotiv - da olakšaju dovođenje radne snage sa zapadnog Balkana. Oni, naime, tvrde da su čitavi sektori njemačke industrije, poput građevinskog sektora ili ugostiteljstva, ugroženi jer nema dovoljno njemačkih i europskih radnika. Poslovna zajednica je bila nezadovoljna uvođenjem kvote od 25.000 radnika i zahtijevali su da se ona ukine. Nekoliko njemačkih pokrajina je, čak, u Bundesratu u oktobru prošle godine podnijelo prijedlog da se kvota ukine, međutim on nije dobio većinu jer je vladajuća koalicija u Njemačkoj smatrala da je uvođenjem kvota i zadržavanjem preference za domaće i europske radnike usvojeno najbolje rješenje.

Inače, kako saznaju "Nezavisne", Njemačka želi napraviti balans između potreba domaće privrede i interesa Europe da zapadni Balkan bude ekonomski jači, kako bi ljudi ostajali na tom prostoru i tako doprinosili europskoj sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close