Mediji

Đenana Kaminić dobitnica nagrade Srđan Aleksić

Prema obrazloženju žirija novinarka N1 televizije Đenana Kaminić kontinuirano prati i izvještava o životima običnih ljudi, tragajući za pozitivnim primjerima suživota…
Vijesti / Flash | 19. 09. 2018. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Srđan Aleksić za profesionalno izvještavanje ove godine pripala je  Đenani Kaminić, novinarki televizije N1, objavili su organizatori dodjele nagrade.

Druga nagrada je pripala novinarki Radija Slobodna Europa Maji Nikolić,  a treća novinarki BH radija Mireli Huković Hodžić.

Prema obrazloženju žirija novinarka N1 televizije Đenana Kaminić kontinuirano prati i izvještava o životima običnih ljudi, tragajući za pozitivnim primjerima suživota, posebno u politički podijeljnom Mostaru i Hercegovini. Svojim prilozima Đenana, prema mišljenju žirija, nastoji udahnuti ljudskost i podsjeća ne samo da je suživot moguć, nego da ga mi već živimo. Njezine priče često su povod i drugim medijima da se pozabave istom ili sličnom tematikom.

Maja Nikolić po drugi put dobija novinarsku nagradu Srđan Aleksić uz obrazloženje žirija da su njezine priče o manjinskim, marginaliziranim i ranjivim grupama društveno odgovorne, i da u kontinuitetu i samoincijativno pronalazi ljude koji svojim postupcima dokazuju da različitosti nisu prepreka, već bogatstvo. 

Novinarka BH radija Mirela Huković Hodžić nagradu dobija za, između ostalog, serijal priloga o današnjoj Srebrenici koju predstavlja kroz usta mladih ljudi koji otvoreno i emotivno govore kako savladavaju prepreke kako bi sebi sagradili bolju budućnsot u gradu koji se, kako kažu Mirelni sugovornici, ubija po drugi put.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Na ovogodišnji natječaj za novinarsku nagradu Srđan Aleksić pristiglo je ukupno 19 prijava novinarki i novinara i 2 prijedloga nevladinih organizacija, a o najboljima su odlučivali novinari Tatjana Sekulić, Vanjs Stokić, Almir Panjeta te Berislav Jurič.

Na Međunarodni dan mira, 21. rujna, u Muzeju Grada Zenica u Zenici, s početkom u 19 sati, svečano će se, po osmi put, dodijeliti novinarska nagrada Srđan Aleksić. Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH. Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close