Dan žena

Demant iz Zenice: Zaražena koronavirusom nije posjećivala nikakve skupove

Sinoć se u medijima pojavila informacija kako je Zeničanka koja je prva žrtva koronavirusa na području Federacije BiH navodno prisustvovala proslavi 8. ožujka u jednom zeničkom restoranu
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priopćenjem se oglasio Krizni stožer za praćenje koronavirusa u ZDK u kojem tvrde da osobe koje su zaražene, a u vezi nekih netočnih informacija koje su pojavile u medijima, nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Sinoć su se u medijima pojavila informacija kako je Zeničanka koja je prva žrtva koronavirusa na području Federacije BiH navodno prisustvovala proslavi 8. ožujka u jednom zeničkom restoranu, prije nego što je znala da je pozitivna na ovaj virus.

Proslavi na kojoj je pjevao popularni folk pjevač, za čiji su nastup davno rasprodate ulaznice, prisustvovalo je oko 500 posjetitelja.

Međutim, priopćenjem se oglasio Krizni stožer za praćenje koronavirusa u ZDK u kojem tvrde da osobe koje su zaražene, a u vezi nekih netočnih informacija koje su pojavile u medijima, nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Zdravstveni sistem u ZDK je cijelo vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom.

Građani mogu biti mirni jer zdravstveni sustav radi svoj posao te se i dalje pridržavati ranije datih preporuka, tvrde iz Kriznog stožera.

Nakon što je 9.ožujka 2020. godine potvrđen prvi slučaj infekcije novim koranavirusom u Zenici, testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njom, odnosno koje su zajedno s njom putovale u Italiju, pokazalo je da su još dvije osobe pozitivne na novi koronavirus (Covid-19), dok je kod treće osobe nalaz negativan. Infekcija je laboratorijski dijagnosticirana kod ženske osobe u dobi 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina.

Budući da nema kliničkih manifestacije bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim Corona virusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija novim Corona virusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno.

''S obzirom na epidemiološke podatke, očekivali smo ovakav razvoj događaja, odnosno očekivali smo da će i ove dvije osobe biti pozitivne. Sva tri pozitivna slučaja na novi Corona virus (Covid-19) mogu se smatrati uvezenim (importovanim) slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH, a povezano sa ovim slučajevima.

Podsjećamo da je 9. ožujka 2020. godine laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen prvi slučaj infekcije Corona virusom u Federaciji BiH. Radi se o ženskoj osobi u dobi 51 godina iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija). Vratili su se u četvrtak naveče (05. marta 2020.). Iz Italije su putovali privatnim autom i nisu nigdje tokom puta kontaktirali sa drugim osobama, kao i nakon povratka u Zenicu'', priopćio je Krizni stožer za praćenje koronavirusa u ZDK

Kopirati
Drag cursor here to close