Delalić

Osuđenik za pokušaj silovanja udaljen s pozicije suca

Delalić se sa dužnosti udaljava počevši od sljedećeg dana od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka.
Vijesti / Flash | 06. 08. 2019. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Sarajevo / Husein Delalić

Prvostupanjska disciplinska komisija za suce Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po službenoj dužnosti u vezi privremenog udaljenja od vršenja dužnosti dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu Huseina Delalića, donijela je danas odluku kojom se sudac Delalić privremeno udaljava od vršenja dužnosti.

Silovanje i nasilje

Kako je priopćio Ured disciplinskog tužitelja (UDT), Delalić se sa dužnosti udaljava počevši od sljedećeg dana od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

''Ovakvom odlukom Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka, kao i na pravo odbrane tuženog'', napominju iz UDT-a.

Podsjećamo, Žurnal je objavio da je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće za dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu imenovao Huseina Delalića, unatoč njegovoj upitnoj podobnosti da obavlja taj posao.

Članovi VSTV-a, iako su znali da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nasilničkog ponašanja, 17. srpnja ove godine produžili su Delaliću mandat dodatnog suca za još dvije godine. Ove osude, izrečene 1982. godine na Općinskom sudu u Trebinju, sudac Delalić je godinama skrivao, te je tako nekoliko puta bivao imenovan za nekoliko nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Pisao im Wigemark

Ured disciplinskog tužitelja u travnju ove godine podigao je tužbu protiv Delalića zbog skrivanja bitnih podataka iz biografije, tražeći, pritom, njegovo razrješenje.

Nakon objave ovih informacija u medijima reagirala je i Delegacija EU u BiH.

''U ovom konkretnom slučaju, preporučio bih Vijeću da suspendira odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji kaznena presuda izrečena protiv dotične osobe'', navedeno je u pismu koje je 1. Kolovoza na ruke Milana Tegeltije poslao Lars Gunnar Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH ustvrdio je da ovaj slučaj "dodatno narušava sliku Visokog sudskog i tužiteljsko vijeća".

''Stoga smo stava da biste trebali poduzeti temeljitu istragu po ovom pitanju kako bi se utvrdilo kako je bilo moguće da Vijeće donese ovakvu odluku. Bilo bi nam zadovoljstvo da nas obavijestite o svojim nalazima'', naveo je Wigemark, navodi Faktor.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close