Hrvatski veleposlanik

Del Vechio: U Sarajevu se osjećam sigurno, a BiH je prijateljska zemlja

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 16:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pozdravlja uspješne korake koje je BiH napravila na putu euroatlantskih integracija i očekujemo isto s radošću Upitnik EU za BiH da vidimo brzinu i funkcionalnost Mehanizma koordinacije kao alata koji će u tome pomoći - izjavio je danas u Sarajevu veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Veleposlanik Del Vechio bio je gost na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca o temi ''Hrvatska politika prema Bosni''. U izjavi za novinare uoči početka tribine Del Vechio je naglasio da je Hrvatska davno i precizno definirala svoj odnos prema BiH kao partneru i prijateljskoj zemlji.

''Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu u njenom punom teritorijalnom integritetu, poštuje njene euroatlantske integracije. Hrvatska podržava BiH na njenom euroatlantskom putu, to smo radili i radit ćemo i dalje. Također, Hrvatska podržava BiH i lobira da se MAP aktivira što prije. Prema tome, stabilnost BiH je od strateškog interesa za stabilnost Hrvatske jer je to vezano za gospodarstvo, gdje smo također jedan od najvećih partnera'', naglasio je hrvatski ambasador.

Del Vechio nije mogao komentirati izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako se "treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca'', kao ni reakcije bh. dužnosnika koje su uslijedile.

''Ne pada mi na pamet komentirati izjave čelnika bilo BiH, bilo Hrvatske. Prije svega ovdje sam danas na sastanku koji je ranije dogovoren, a da bismo govorili o bilateralnim odnosima naših zemalja'', kazao je Del Vechio.

Na pitanje novinara 'kako se osjeća u Sarajevu s obzirom na to da tu boravi i osjeća li opasnost od povratka tisuća ekstremista s ratišta'', Del Vechio je kazao da se osjeća sigurnim.

''Nemam nikakvih problema u Sarajevu, osjećam se siguran u Sarajevu i bio bih nepošten kad to ne bih rekao'', prokomentirao je Del Vechio.

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić je kazao da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dao precizne podatke u vezi s brojem bh. državljana na iračko-sirijskom ratištu, te da je "situaciju, koja postoji, hrvatska predsjednica pomnožila sa sto", tako da je to, po njegovim riječima, jedna potpuno nerealna situacija, piše Fena.

''Između BiH i Hrvatske se mora razviti potpuno iskren odnos da bi i BiH mogla napredovati na pravi način na putu prema europskim integracijama. Smatram da se tu zaista treba dosta opreznije govoriti. Važno je da se prema BiH gleda kao jednoj jednakopravnoj strani'', dodao je Kurtćehajić.

Hrvatska politika, kako je napomenuo, treba djelovati u pravcu da se BiH pomogne da ubrzano uđe u europske integracije što je jako važno jer to ova zemlja zaslužuje.

Kopirati
Drag cursor here to close