Pomoć Hrvatima

Del Vechio: Što prije otvoriti konzulate u Livnu i Vitezu

Vijesti / Flash | 26. 07. 2017. u 10:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Livnu i Vitezu omogućit će hrvatskim državljanima u Bosni i Hercegovini da lakše rješavaju administrativna i konzularna pitanja te stvoriti preduvjete za njihovo adekvatnije sudjelovanje u izbornom procesu u Hrvatskoj'', izjavio je za Fenu veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj sjednici dalo suglasnost za otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu i Livnu.

''Za vrijeme prošlih izbora u Hrvatskoj zaključeno je kako način organizacije izbora u BiH, samo u diplomatskim predstavništvima u Sarajevu i Mostaru, nije adekvatan pa se na ovaj način hrvatskim državljanima olakšava sudjelovanje na izborima u Hrvatskoj, kao i rješavanje svih njihovih zahtjeva iz upravnopravnih postupaka'', pojašnjava veleposlanik Del Vechio.

Po njegovim riječima, u tijeku je procedura za iznalaženje odgovarajućeg prostora za smještaj konzulata u Livnu i Vitezu i već su obavljeni razgovori s načelnicima tih općina.

Prikupljaju se ponude koje zadovoljavaju propisane uvjete za smještaj konzularnih predstavništava, a shodno proceduri vrlo brzo će biti donijete konačne odluke o tomu.

'Radit će se po ubrzanoj proceduri kako bismo što prije otvorili oba konzulata'', izjavio je za Fenu veleposlanik Ivan Del Vechio.

Uz veleposlanstvo i konzularni odjel u Sarajevu Republika Hrvatska u BiH ima generalne konzulate u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close