HNŽ

Dekoderi i pomagači: Kadrovske promjene u policiji zbog krađa automobila

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među teškim kaznenim djelima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji posljednjih mjeseci izdvajaju se otuđenja automobila, piše sarajevsko Oslobođenje.

U posljednji mjesec, prema statistici županijskog MUP-a, na području županije otuđeno je ukupno osam vozila. Još niti jedno od navedenih kaznenih djela nije rasvijetljeno. Najčešće su se krali automobili BMW.

Oslobođenje navodi kako je prema neslužbenoj statistici u HNŽ-u je tijekom prošle godine otuđeno oko 110 automobila, što je za 40 posto više nego u 2015, a prednjačila je krađa automobila marke Volkswagen.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić rekao je za Oslobođenje kako su unutar MUP-a u posljednje vrijeme rađene rotacije i kadrovske promjene na područjima u kojima su krađe automobila bile najizraženije. Osnovani su, također, posebni timovi za prevenciju i suzbijanje ove vrste kriminaliteta.

''Tijekom posljednjeg izvještajnog perioda Policijska uprava Mostar, zajedno sa sektorom krim-policije, slobode je lišila osobu osumnjičenu da je koncem prošle godine otuđila automobil u Međugorju. Nad njim se provodi kriminalistička istraga pošto se dotični može dovesti u vezu s još nekim kaznenim djelima na području HNŽ-a'', naveo je Marić.

Oslobođenje navodi kako je riječ o 31-godišnjaku rođenom u Foči, a trenutno nastanjenom na Ilidži, koji je uhićen u mostarskom naselju Rodoč, a za kojeg se sumnja da je prethodno sudjelovao u krađi terenca BMW njemačkih registarskih oznaka, čiji je vlasnik u Hercegovinu došao provesti božićne i novogodišnje praznike.

Kriminalci navodno posjeduju dekodere za vozila BMW i Volkswagen, a vrlo vjerojatno imaju i domaće pomagače, s obzirom na to da je jedan od ukradenih automobila kasnije pronađen u privatnoj garaži u mostarskom naselju Carina.

Oslobođenje navodi kako je vrijedno spomena i da su nedavno policijski službenici Sektora kriminalističke MUP-a HNŽ-a i Odjela kriminalističke policije policijskih uprava Mostar i Čapljina, po naredbi Općinskog suda u Čapljini, izvršili pretrese na području Cerova u općini Neum i Višića u općini Čapljina, te tom prilikom na dvije lokacije koje koristi M. M. (1986) iz Cerova, pronašli i izuzeli dva motorna vozila - teretno motorno vozilo Mercedes i putničko motorno vozilo BMW. Također, pronađeno je izuzeto više dijelova motornih vozila za koje postoji sumnja da pripadaju skupocjenim motornim vozilima ukradenim u prethodnom periodu.

Treba napomenuti da su se u 2016, osim BMW-a i Volkswagena, najčešće krala vozila Audi i Škoda.

Kopirati
Drag cursor here to close