Završeno predsjedavanje BiH

Deklaracija summita: Potpuna integracija regije u EU u interesu Europe

''Jačanje ekonomske suradnje između sudionika SEECP-a vrlo je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Europske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Europe'', navodi se u Deklaraciji.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 12:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su se obratili svi predstavnici zemalja članica Procesa suradnje jugoistočne Europe (SEECP) danas na Jahorini tijekom drugog dana tog summita prihvaćena je Deklaracija summita u kojoj je rečeno da su sudionici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijele regije u Europsku uniju služi najboljim interesima Europe.

Istaknuta je neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, te pojačavanje regionalne suradnje i osiguranja razvoja dobrosusjedskih odnosa, a zajednički rad s europskim institucijama može ubrzati pozitivne promijene u regiji.

Izraženo je opredjeljenje za zajednički rad kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regije jer je sigurnost jugoistočne Europe osnovni preduvjet za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Sudionici su u tom dokumentu posebno naglasili neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organiziranog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

''Jačanje ekonomske suradnje između sudionika SEECP-a vrlo je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Europske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Europe'', navodi se u Deklaraciji.

Izražena je svijest o potrebi proširenja povezanosti unutar regije, kao i regije i EU što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se time stvoriti mogućnost natjecanja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju gospodarstva zemalja i prekograničnih veza te se stoga preporučuje proširenje suradnje i u toj oblasti.

Sudionice shvaćaju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovnih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno, i on treba biti zajednički rješavan'', napisano je u Deklaraciji.

Članice SEECP-a smatraju da je od krajnje važnosti promocija pozitivne perspektive za mlade kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regiji SEECP-a povećanjem ekonomske suradnje i naglašavanjem europske perspektive jer su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta potreba za dobrosusjedske odnose, uzajamno poštovanje i iskreni politički dijalog u rješavanju pitanja jer to, rečeno je, nema alternativu.

Na otvaranju drugog dana summita okupljenima su se obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a prisustvovali su mu četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također summitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanici Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od sudionica summita bila je i generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Europske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Predsjedavanje preuzima Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close