Debevec

Sud BiH počinje s radom, donesene naredbe o organizaciji

"Sucima se nalaže dosljedna realizacija predmeta neophodna za ispunjavanje norme, a posebno realizacija plana rješavanja starih predmeta", naglasio je Debevec.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2020. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radno vrijeme Suda BiH od 11. do 18. svibnja bit će od 9.00 do 14.30 sati, a od 18. svibnja od 8.00 do 16.00, potvrdio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec izjavio je Srni da je ovu naredbu, koja na snagu stupa odmah, izdao danas nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika, predsjednicima Krivičnog, Upravnog i Žalbenog odjeljenja i registrarom Suda BiH.

Dogovor

Ovom naredbom se precizira da raspored sudaca i osoblja ostaje nepromijenjen u skladu sa naredbom od 25. ožujka, a raspoređuju se tako da će ih polovina od ukupnog broja raditi u Sudu, a druga polovica od kuće.

Predsjednici odjeljenja i rukovoditelji organizacijskih jedinica dužni su sastaviti liste sudaca i osoblja tako da se vrši personalna promjena na tjednoj razini, a predsjednici odjeljenja dužni su utvrditi personalne promjene u skladu sa odjelima i referatima u okviru odjeljenja.

"Sucima se nalaže dosljedna realizacija predmeta neophodna za ispunjavanje norme, a posebno realizacija plana rješavanja starih predmeta", naglasio je Debevec.

On je istaknuo da su suci i osoblje koji rade od kuće dužni u dogovoru sa predsjednikom odjeljenja i neposrednim rukovoditeljem utvrditi obaveze koje će obaviti u tijeku dana od kuće.

Debevec je precizirao da se sa povišenim stupnjem pažnje mora voditi računa o rokovima i drugim procesnim radnjama u postupcima, a po potrebi dolaziti u Sud radi poslova koji nisu pogodni za obavljanje od kuće uz komunikaciju sa predsjednikom odjeljenja i neposrednim rukovoditeljem.

"Suci i osoblje raspoređeni na rad od kuće dužni su biti u pripravnosti za slučaj potrebe dolaska na Sud po pozivu", napomenuo je Debevec.

Rad od kuće

Prema njegovim riječima, u naredbi stoji i to da predsjednik Suda, predsjednici odjeljenja i neposredni rukovoditelji mogu pozvati suce i osoblje koji su raspoređeni na rad od kuće u Sud, radi privremene potrebe posla.

On je dodao da se ova naredba, koja je danas izdana, ne odnosi na zaposlene na recepciji i video-nadzoru.

"Sucima i osoblju raspoređenima na rad od kuće pripadaju sva prava iz radnog odnosa izuzev prava na naknadu za prijevoz", precizirao je Debevec.

On je rekao da je nakon današnjeg sastanka izdata i naredba o obaveznom pridržavanju odluka i preporuka kriznih stožera, posebno u dijelu korištenja zaštitne opreme i održavanja fizičke distance.

Rukovoditelj Odjeljenja za opće, administrativno-tehničke i pravne poslove treba da utvrdi plan dezinfekcije i nadzire njeno provođenje u sudnicama odmah po okončanju svakog ročišta.

Mjerenje temperature

Referent za unutarnju kontrolu ima obavezu da mjeri temperaturu posjetiteljima Suda, a u slučaju povišene temperature sudionika u postupku koji trebaju pristupiti na ročište bez odgađanja obavijestiti neposrednog rukovoditelja koji će izvršiti dalju koordinaciju u svakom konkretnom slučaju.

"Održavati suđenja u predmetima do pet stranaka načelno u sudnicama četiri i šest Suda BiH, shodno procjeni suca ili predsjednika vijeća", napominje se u naredbi.

U predmetima sa manjim brojem stranaka suđenja će biti održavana u sudnicama u kojima je moguće organizovati raspored uvažavajući preporuku o minimalnoj propisanoj fizičkoj distanci.

Kopirati
Drag cursor here to close