Cvijanović

Dayton daje svima dovoljno prostora

Vijesti / Flash | 16. 04. 2015. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni preduvjet za dalje napredovanje BiH u procesu europskih integracija je usvajanje novog mehanizma koordinacije, rekla je premijerska Republike srpske Željka Cvijanović naglasivši da je Republika Srpska otvorena za konstruktivne razgovore i suradnju s partnerima u okviru BiH, ali da neće sudjelovati u kreiranju rješenja koja nisu u skladu s Ustavom.

Entitetska premijerka, tijekom boravka u Washingtonu tijekom panel rasprave o temi 'Stabilnost na Balkanu: prioriteti za Republiku Srpsku', dodala kako je Daytonski sporazum donio ne samo mir nego je njim kreiran i politički sustav u BiH koji, ukoliko se poštuju definirana rješenja, svima omogućava dovoljno prostora za življenje vlastitog političkog, kulturnog i drugih oblika identiteta, ali i uspješno kretanje u procesu europskih integracija.

Po njezinim riječima, osnovni problem je taj što neki u BiH, najčešće pod plaštom europskog integracijskog procesa, uporno pokušavaju izmijeniti daytonski ustavni aranžman u korist jedne etničke grupacije ili, pak, jedne razine vlasti, što je neprihvatljivo.

Predsjednica Vlade Republike Srpke istaknula je i da terorizam predstavlja jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji na globalno, te da se, u tom smislu, i RS i Bosna i Hercegovina suočavaju s ozbiljnim izazovima.

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da se u različitim medijskim izvještajima i BiH spominje kao zemlja porijekla ili državljanstva osoba osumnjičenih za vršenje terorističkih djela, navela je da je na području BiH zabilježeno više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih grupa na ratišta u Siriji i Irak i da u nekim dijelovima BiH egzistiraju grupe koje službe sigurnosti tretiraju kao opasnost za sigurnost građana BiH, priopćeno je iz entitetske vlade.

Govoreći o ekonomskim temama, Cvijanović je istakla dobru suradnju s premijerom Vlade FBiH i najavila mogućnost održavanja zajedničke sjednice dviju entitetskih vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close