Zadar

VIDEO | Daruvarac izašao, obitelj žrtve razmišlja o odlasku iz Zadra

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. te nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2019. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Darko Kovačević Daruvarac (31) napustio je pritvor u 8 sati i otišao dalje taksijem.

Pokušale su ga zaustaviti brojne novinarske ekipe, ali on nije bio previše razgovorljiv. Rekao je samo da do pravomoćnosti presude ostaje u Zadru.

Budući da ima dvojno državljanstvo, odnosno i državljanstvo BiH, postojala je bojazan da bi mogao pobjeći hrvatskom pravosuđu.

Odgovarajući na pitanje novinara je li na koga ljut, rekao je: Ni na koga.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. te nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Milan Petričić, pravni zastupnik obitelji Gurlica, rekao je da je velika zasluga medija što su senzibilizirali pravosuđe da u tom, ali i drugim slučajevima nasilja, ubrzaju postupak.

No, bez obzira na to, nije optimist kada je riječ o pravomoćnoj presudi. Prema njegovu mišljenju, realno je da će potrajati oko godinu dana. Do tada je Daruvarac na slobodi, bez mjera opreza.

Petričić je rekao i da obitelj žrtve ima policijsku zaštitu te da će je imati dok traje postupak.

"Subjektivan osjećaj straha je opravdan i razumljiv, ali mehanizmi zaštite u takvim situacijama ne postoje. Čujemo da bi ovakvu žrtvu ili obitelj trebalo smjestiti u sigurnu kuću. To je glupost, jasno da takve osobe ne treba micati iz svoje sredine zbog osjećaja straha, bio subjektivan ili objektivan. Nedostaju zakonska rješenja", rekao je za HRT.

Na pitanje razmišljaju li njegove klijentice o odlasku iz Zadra, odgovorio je potvrdno.

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu.

Nakon što je u srijedu, 6. veljače, obitelj njegove žrtve primila prijetnje preko društvenih mreža, Općinsko državno odvjetništvo ponovno je zatražilo određivanje mjera opreza - zabranu napuštanja boravišta, obvezno javljanje državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Vijeće je, pak, zaključilo kako se Kovačeviću ne mogu odrediti nikakve mjere budući da mu istječe istražni zatvor u maksimalnom trajanju.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendićje objasnio je da mjere opreza sud može izreći kao zamjenu za istražni zatvor, a ovdje istječe maksimalni istražni zatvor.

U vezi s prijetnjama upućenim obitelji Daruvarčeve žrtve, policija je osumnjičila 17-godišnjaka i nije utvrdila njegovu povezanost s Daruvarcem.

U Zadru prosvjed 'Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike'

U organizaciji Građanske inicijative "Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike", u subotu poslijepodne na Narodnom trgu u Zadru, u Hrvatskoj, održan je novi prosvjed zbog puštanja iz istražnog zatvora, bez izrečenih mjera opreza, Darka Kovačevića Daruvarca, koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku. 

 "Žalosno je da moramo treći put izlaziti na ulice jer institucije nisu obavile ono što su obećale. Državo, je li ovo jedini način da se zakon promijeni? Treba li netko biti ubijen da bi se zakon promijenio? Hoće li netko odgovarati ako Darko priđe obitelji kao što je prijetio? Ili ako pobjegne iz države, što mu je omogućilo Državno odvjetništvo ukidanjem mjera opreza. Hoćeš li se probuditi, državo, i zaštititi žene," pitala je jedna od organizatorica Mirjana Jurjević Adžić. 

 Nakon čitanja svjedočanstva jedne zlostavljane žene, Jurjević Adžić je zahvalila okupljenima i još jednom ponovila kako pozivaju institucije da promijene zakon. "Ne postoje žene koje traže batine, koje žele biti silovane. Onog trena kad netko digne ruku na ženu ili dijete, prestaje biti čovjek," poručila je. 

 Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) i odbilo mjere opreza, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić, tako da Kovačević u nedjelju 10. veljače izlazi iz zatvora i bit će mu vraćeni svi osobni dokumenti, javila je Hina. 

 Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. i epravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru u petak je ukinulo istražni zatvor i u nedjelju, 10. veljače, bit će pušten na slobodu. 

 Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače. Izvanraspravno vijeće je kao neosnovan odbilo zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za određivanje novih mjera opreza.

Kopirati
Drag cursor here to close