Aarhusu

Danski imam želi kamenovati i bičevati preljubnice

Vijesti / Flash | 29. 02. 2016. u 15:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VODEĆI danski političari gnjevno su reagirali na izjave danskog imama koji je kazao da preljubnice treba kamenovati, pozivajući se pritom na šerijatski zakon.

Na predavanju grupi žena o vjerskim zakonima u džamiji u zapadnom gradu Aarhusu, koje je tajno snimano za potrebe dokumentarnog filma, imam Abu Bilal Ismail kazao je da djevica koja počini preljub treba biti izbičevana te da oni koji se odreknu svoje vjeru moraju biti pogubljeni.

Dio njegova govora prenio je danski TV2. Policija Arhusa izvijestila je da zbog toga istražuje mogućnost podizanja optužnice protiv imama.

"Strašno je da u Danskoj ima ljudi koji propovijedaju takve stvari. Tomu ovdje nije mjesto", rekla je danska ministrica za imigraciju i integraciju Inger Stojberg, dodavši da bi voljela zatvoriti džamiju Grimhoj u kojoj Ismail propovijeda, no istodobno misli da bi ona trebala ostati otvorena kako bi se ušlo u trag sličnim ekstremistima.

Glavni imam džamije Grimhoj, Osama El Sadi, kazao je da džamija poštuje danske zakone, da su Ismailove izjave bile u skladu sa šerijatskim zakonom te da su one zapravo izrečene kao odgovor na "pitanja špijuna s TV2".

Ismailove izjave potaknule su gnjevne komentare članova desne populističke Narodne stranke, konzervativaca i socijaldemokrata.

Imam Ismail otprije je poznat po kontroverznim izjavama. Njemački ga je sud kaznio novčanom kaznom nakon što je, tijekom posjeta berlinskoj džamiji 2014., pozvao na ubojstva židova cionista.

Glasnogovornica Socijaldemokratske stranke Trine Bramsen rekla je da će Stojberg i ministar pravosuđa Soren Pind biti pozvani da u sklopu parlamentarnog odbora za pravo i zakone razgovaraju o mjerama koje treba poduzeti protiv ekestremističkih stajališta, prenosi Hina.

"Želimo odgovore od vlade. Džamija se može zatvoriti, no ako imam ode propovijedati u drugu džamiju, od takvog koraka nema koristi", rekla je.

Predavanja u džamiji dio su programa pokrenutog u Aarhusu prije nekoliko godina, a svrha mu je pokušati odvratiti mlade od potencijalnog priključenja radikalnim grupama.

Kopirati
Drag cursor here to close