Po Naputku....

Počinje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčane egzistencijalne naknade branitelja

Danas počinje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas 16. lipnja 2021. godine branitelji mogu početi podnositi zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za branitelje u HNŽ-u.

Podsjetimo, ministar za pitanja branitelja HNŽ Oliver Soldo na temelju važećih zakonskih akata donio je Naputak o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Naputkom o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu propisani su uvjeti i postupak za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenom branitelju, supruzi/suprugu umrlog razvojačenog branitelja i djetetu bez oba roditelja koje pohađa redovito osnovno i srednje obrazovanje.

Zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu razvojačeni branitelj, supružnik umrlog razvojačenog branitelja i dijete bez oba roditelja koje pohađa redovito osnovno/srednjoškolsko obrazovanje, podnosi nadležnoj gradskoj/općinskoj službi za braniteljsko invalidsku skrb, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

''Navedenim općinskim i gradskim službama zahtjevi za ostvarivanje prava na naknadu moći će se podnijeti od danas, 16. lipnja 2021. godine na za to predviđenim zahtjevima'', navodi se na stranici Općine Čitluk koja je dala smjernice svojim žiteljima.

Tiskanice zahtjeva sastavni su dio Naputka o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu u kojem možete pročitati propisane uvjete za ostvarivanje prava, popis dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava i sve ostale odredbe.

Inače, posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji trebaju osigurati tehničke popravke Zakona iz 2018. godine i uvođenje egzistencijalne naknade za branitelje koji su napunili 55 i 56 godina.

''Imamo osiguran novac i branitelji će imati pravo na egzistencijalnu naknadu koja je pet maraka po mjesecu provedenom u ratu, odnosno maksimalni iznos bi trebao biti oko 270 KM, dok je Federalni prosjek oko 210 KM'', kazao je ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo uoči sjednice.

Na ove izmjene, reagirali su URB HVO-a ŽZH, koji navodi da su izmjene samo su nastavak diskriminiranja i omalovažavanja istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH neovisno kojoj vojnoj komponenti pripadaju (Armija BiH ili HVO-a).

''Slijedeći druge županije u FBiH konačno je i Skupština HNŽ donijela svoj Zakon o dopunskim pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ, koji je po uzoru na sve druge županije koje su donijele iste takve Zakone tek čisti preslik Federalnog zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u koji je ugrađen tzv.”egzistencijalna novčana naknada”i tzv.”objava jedinstvenog registra Branitelja ”koje u potpunosti diskriminiraju, omalovažavaju i vrijeđaju istinske razvojačene Branitelje jer ta tzv.”egzistencijalna novčna mjesečna naknada” je socijalna kategorija kojom se nije trebalo baviti Ministarstvo branitelja već Ministarstvo rada i socijalne politike'', navode iz URB HVO-a ŽZH, a piše braniteljskiportal.ba.
Kopirati
Drag cursor here to close