Ljubičica bijela

Dan mladosti – Izmišljeni rođendan s kraljevskom štafetom  

Teško je ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Poslije toga sudjelovao je u Oktobarskoj revoluciji.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip Broz Tito (1892-1980), doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, slavio je rođendan na današnji dan, 25. svibnja iako je rođen 7. svibnja 1892. godine.

Rođen je u Kumrovcu u Austrougarskoj. Izučio je u Sisku bravarski zanat, pa je počeo raditi kao metalski radnik u Zagrebu, a zatim u fabrikama u više zemalja.

Kao austrougarski kaplar sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu.

Teško je ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Poslije toga sudjelovao je u Oktobarskoj revoluciji.

U Jugoslaviju se vratio krajem listopada 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije Jugoslavije, a 1937. njen glavni tajnik, voljom Josifa Visarionoviča Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije vodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski ustanak protiv Nijemaca od 1941. godine do kraja rata.

Bio je jedan od osnivača i istaknutih lidera Pokreta nesvrstanih.

Razne su teorije zašto je Tito izabrao 25. svibnja za proslavu svojeg rođendana. Navodno je taj dan prihvatio kao svoj rođendan nakon desanta na Drvar 1944. godine.

Druga teorija navodi kako je Tito, želeći sakriti svoj pravi identitet, ''sakrio'' i rođendan.

Video: DAN MLADOSTI 1979 ..ovako je to bilo - Dokumentarni Film

Ideja o proslavi Titova rođendana rodila se 1945. navodno u  Kragujevcu u Srbiji kada se tamošnja omladina zapitala kako da mu na poseban način čestita 53. rođendan dok još veći dio zapadne Jugoslavije nije bio oslobođen.

Mateja Kralj s Filozofskog fakulteta u Zagrebu piše kako je profesor gimnastike Josip Prohaska, maratonac i nekadašnji član Sokolskog društva, predložio da se čestitka u Titovu čast uputi u obliku štafete koju bi mladići i djevojke trčeći odnijeli u Beograd.

''Uočava se povezanost ideje o štafetnom trčanju kroz Jugoslaviju s predratni nošenjem 'Kraljeve štafete' koju su članovi Sokolskog saveza Kraljevine Jugoslavije od 1936. godine predavali povodom rođendana kralju Petru II. Karađorđeviću. Zamisao o prenošenju štafetne palice prihvatio je u travnju 1945. godine Centralni odbor Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije čime je lokalna inicijativa Kragujevčana postala savezna. Time je ideju da se putem štafeta izrazi ljubav i poštovanje mlade generacije prema Josipu Brozu Titu prihvatila sva omladina Jugoslavije, čime se pak spontano razvila manifestacija koja je bila jedinstvena u svijetu. Iako su mladi zamislili da se štafeta prenosi preko svih bojišta te da je prenose djevojke i mladići, ali uz pomoć boraca, ta zamisao nije ostvarena. Sredinom svibnja 1945. godine oslobođen je čitav jugoslavenski teritorij tako da je prva štafeta ipak prošla oslobođenom zemljom. Odlučeno je da će svaka republika poslati po jednu štafetu'', navodi Kralj.

Kopirati
Drag cursor here to close