15. travnja

Dan Armije: Odana počast i na mostarskim Šehitlucima

Održat će se i vjerski program na šehidskom mezarju ''Kovači'', a nakon toga na Gradskom mezarju i groblju ''Stadion'' Koševo s početkom u 10:45.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2021. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odavanjem počasti svim šehidima, poginulim borcima i umrlim pripadnicima Armije RBiH na mostarskim Šehitlucima obilježena je 29. godišnjica Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 16. godišnjica Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na Šehitlucima

Uz Mostar, Dan Armije RBiH obilježen je i u Sarajevu gdje su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić na Šehidskom mezarju "Kovači“ položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH.

Odavanjem počasti obilježena je 16. godišnjica Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na Šehitlucima

Na ovom i drugim mjestima danas ćemo se, kako je kazao Džaferović, sjetiti i odati poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH i za našu slobodu.

''Svi oni koji danas pokušavaju da napadnu na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH i koji volimo i cijenimo svoju domovinu'', istaknuo je Džaferović.

BiH je, kako je dodao, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije, zahvaljujući Armiji RBiH čija se godišnjica danas obilježava. Pozvao je sve retrogradne snage da konačno nešto nauče iz prošlosti.

Foto: Avaz.ba / Obilježavanje Dana Armije RBiH

''Bosni i Hercegovini ništa neće moći uraditi sve dok je nas koji volimo, cijenimo i poštujemo BiH. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država. U BiH je izvršen jedini genocid u Europi od Drugog svjetskog rata, masovni zločini i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid, masovni zločini i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to jednostavno ne može proći, to je barbarski i toga moraju biti svjesni svi'', kazao je Džaferović.

Komšić je također izrazio čestitku povodom 29. godišnjice osnivanja Armije RBiH.

''Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to uzalud radili i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani poginuli uzalud. Na nama je obaveza da ih se sjećamo, čuvamo i ne damo da se upropasti ono za što su poginuli'', kazao je Komšić.

Čestitka Kantonalne organizacije SDA HNŽ povodom 15. travnja - Dana Armije RBiH

''Značajan datum koji danas obilježavaju sve patriote Bosne i Hercegovine, podsjeća na stvaranje viteške i herojske Armije RBiH, koja je postala sinonim otpora i vojna snaga koja se suprotstavila agresiji i genocidu u BiH.

Vođena istinskom borbom za ravnopravnost, a protivna podjelama na temelju etničke pripadnosti, Armija Republike Bosne i Hercegovine obranila je ustavni poredak naše zemlje, ispisujući tako najčasnije stranice povijesti u tisućugodišnjem periodu postojanja naše zemlje.

Današnji dan obavezuje nas da se sa posebnom pažnjom i respektom sjećamo šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, njihovih porodica, ratnih vojnih invalida, nositelja ratnih priznanja, demobiliziranih boraca i svih građana koji su doprinijeli obrani naše domovine Bosne i Hercegovine.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru čuvamo sjećanje na časnu i hrabru Armiju Republike BiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH.

Kantonalna organizacija SDA HNŽ svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i patriotima, čestita 15. travnja – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine'', priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close