Diplomatski

Dačić Kovaču: Nećemo dozvoliti rehabilitaciju fašističke ustaške NDH!

Vijesti / Flash | 20. 08. 2016. u 20:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska nastavlja provokacije i prijetnje, rekao je u subotu srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pošto je njegov hrvatski kolega Miro Kovač jučerašnje optužbe srbijanskog premijera da se u Hrvatskoj obnavlja ustaštvo nazvao nastavkom politikom Velike Srbije 90-ih u kojoj je Aleksandar Vučić i osobno sudjelovao.

Vučić je u petak u Donjoj Gradini gdje su provođena pogubljenja zatočenika ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac zaoštrio retoriku na račun Hrvatske opisavši je kao "mjesto povampirenja ustaške ideologije" i zaprijetio da "neće dopustiti novu 'Oluju'", navodi Hina.

Kovač je takve riječi nazvao huškanjem srpskog naroda protiv Hrvata i protiv Hrvatske i nastavkom politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta i bila žrtva velikosrpske agresije, a na Kovača su se zatim, osim Dačića, oštrim optužbama obrušili i drugi srbijanski dužnosnici.

"Hrvatskoj i Kovaču očigledno smeta kada Srbija i njezin premijer jasno kažu da neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje našeg naroda, da nećemo dozvoliti rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i oslobađanje zločinaca iz posljednjeg rata", navodi se Dačićevoj pisanoj izjavi.

Kovač je pozvao Srbiju da se "oslobodi politike Velike Srbije" i rekao da se, za razliku od američkog potpredsjednika Joea Bidena koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja NATO-a 1999., Vučić nikada nije ispričao Hrvatima.

Srbijanski šef diplomacije ocijenio je Kovačeve izjave "cinizmom i bezobrazlukom".

"Vrhunac cinizma i bezobrazluka Kovača je i u tome da traži ispriku od Srbije. Oni koji su klali i ubijali Srbe u koncentracijskim logorima traže isprike od svojih žrtava", navodi se u Dačićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima iz srbijanskog MVP-a.

"Hrvatska, koja je rehabilitirala gotovo sve ustaške zločince, koja Anti Paveliću nije ni sudila i koji je umro u Španjolskoj kao slobodan čovjek, nema moralno pravo prijetiti i uvjetovati Srbiju", optužio je Dačić.

"To što je ovakva Hrvatska, koja rehabilitira fašizam, članica Europske unije, ne daje joj nikakvo pravo da Srbiju vrijeđa i da joj prijeti", poručio je dalje Dačić.

Ustvrdio je nadalje da je Vučić "dobio priznanje svih vodećih zemalja svijeta za politiku koju vodi, politiku mira i stabilnosti, koja nikoga ne napada", ali da neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje Srba, a k tomu je prozvao i Europsku uniju.

"Vrijeme je da i Europska unija prekine svoju šutnju i izjasni se dokle će tolerirati rehabilitiranje fašističke ustaške NDH i prijetnje Srbiji koje dolaze iz Hrvatske. Ovakva Hrvatska je danas najveća sramota Europske unije", rekao je Dačić.

Na Kovačevu izjavu u subotu je reagirao i srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović porukom da "neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje Srbije pošto je samo snažna Srbija jamac stabilnosti u ovom dijelu Europe".

"I samo takva Srbija i njezina vlada mogu jamčiti da se zločini počinjeni nad Srbima više neće ponoviti", poručio je Stefanović.

Oglasio se u subotu i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekavši da iz Kovača progovaraju duboki kompleksi i još dublji strah od istine te ponovio optužbe Hrvatskoj za logore u vrijeme Drugog svjetskog rata i za operaciju Oluju 90-ih kojom je, kojom je "250 000 Srba protjerano i prognano".

Kopirati
Drag cursor here to close