Dačić: Bošnjački političari hoće da destabiliziraju regiju

Vijesti / Flash | 30. 07. 2016. u 06:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je ukidanje svih mjera zabrane Naseru Oriću u Sarajevu i izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića u Novom Pazaru usmjereni ka destabilizaciji regije i izazivanje sukoba sa srpskim narodom.

"Ukidanje mjera zabrane za ratnog zločinca Orića, koji je optužen za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjave Izetbegovića gdje poredi Banja Luku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih dužnosnika iz BIH usmjerena na destabilizaciju regije i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom", naveo je Dačić za Betu.

On je ukazao da je "Republika Srpska međunarodno garantirani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom" i da je "srpski narod u BiH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva".

"Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantirani Daytonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promjenu ustavnog uređenja Srbije i grubo miješanje u naše unutarnje poslove" naveo je srpski šef diplomacije.

Dačić je naglasio i da "Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću".

Izetbegović je prethodno rekao da je trebalo da ranije posjeti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem službenog Beograda.

"U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, poslije 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banja Luku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", kazao je Izetbegović.

Sud BiH ukinuo je sve mjere zabrane prema Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice u ljeto 1992. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close