Konrad Adenauer

Cvitanović i Pack: Položaj Hrvata je težak i ne trebamo ga uljepšavati

Vijesti / Flash | 12. 11. 2016. u 14:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na marginama konferencije, upriličene 12. studenog u Banja Luci, u organizaciji zaklade Konrad Adenauer, uslijedio je sastanak predsjednika HDZ-a 1990 i Ilije Cvitanovića sa Doris Pack, predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu.

Tijekom sastanka, predsjednik Cvitanović je upoznao Pack sa svim novonastalim političkim okolnostima u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na položaj hrvatskog naroda koji se našao u središtu javnosti zbog sramotnog i nedopustivog odnosa pravosuđa spram hrvatskih branitelja.

Cvitanović je upozorio kako se radi o montiranim procesima sa snažnom političkom pozadinom, koji za cilj imaju degradaciju HVO-a i hrvatskog naroda u BiH.

Nadalje, osim pravnih progona, Cvitanović je govorio i o drugim aspektima neravnopravnog i teškog položaja Hrvata u BiH, koji se ogleda kroz neproporcionalno državno uređenje sa dva entiteta, a tri konstitutivna naroda, potom kroz manjkav izborni zakon kojim hrvatski narod uvijek može biti preglasan pri izboru člana Predsjedništva BiH i izboru u domove naroda, što je dosad bila nerijetka praksa.

U gospodarsko-ekonomskom pogledu, nezavidan položaj hrvatskog naroda se ogleda kroz neravnomjernu raspodjelu javnih sredstava, pri kojoj prostori u kojima žive uglavnom Hrvati imaju lošiji status, za razliku od nekih drugih prostora.

„Cilj mi je o svim ovim nagomilanim problemima otvoreno govoriti, kako bi se dužnosnici Europe sa istim upoznali i dali svoj doprinos u rješavanju istih“, kazao je Cvitanović, naglasivši kako je upravo jedan od ključnih problema što bh. politički predstavnici pokušavaju tešku situaciju u Bosni i Hercegovini uljepšavati kako bi prikrili vlastiti nerad i nesposobnost.

Doris Pack je izrazila zadovoljstvo nastavkom dobre i prijateljske suradnje sa HDZ-om 1990 koja traje već duži niz godina.

Kopirati
Drag cursor here to close