krediti nisu poklon

Cvijanović podržala istrage policije u IRB-u, protivi se prosvjedima u Prijedoru

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 12:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović podržala je danas istragu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RS-a u Investicijsko-razvojnoj banci (IRB) RS-a u vezi s dodjelom i (ne)vraćanjem kredita.

''Apsolutno treba to istražiti. Krediti nisu poklon, već novci koji se moraju vraćati i mora da se utvrdi razlog zašto, eventualno, izostaje vraćanje kredita po utvrđenoj dinamici'', rekla je Cvijanović u izjavi novinarima u Banja Luci.

IRB RS-a i sama, po službenoj dužnosti, kako tvrdi, poduzima određene radnje i podnosi prijave protiv neplatiša.

Entitetska policija je počela opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB, a pod lupom MUP-a su, navodno, svi krediti koje je IRB odobravala direktno, odnosno bez financijskog posrednika.

Komentirajući za večeras najavljene prosvjede opozicije u Prijedoru protiv prodaje Rudnika željezne rude 'Ljubija', entitetska premijerka je ustvrdila da je to "zamajavanje i obmanjivanje javnosti".

To je, kaže, dobro objasnio i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, a slaže se da opozicija 'pravi galamu da bi se odvratila pozornost od njihovih promašaja na nivou BiH, gdje su u vlasti''.

Ponavlja stav da nema 'ništa loše' u tome da se u 'Ljubiju' dovede investitor, pogoni stave u funkciju i otvore nova radna mjesta, a da se opozicija treba pitati kakve su oni ranije potpisivali ugovore u vezi s tim rudnikom.

Navodi da zbog pokretanja "Ljubije", neće biti štete za "Mittal" Prijedor.

Predstavnici Saveza za promjene pozvali su građane da dođu na prosvjede protiv rasprodaje prirodnih resursa i prodaje državnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubija", koji su zakazani za večeras u 19.00 sati na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru.

S druge strane, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je današnji protest u Prijedoru, koji je najavio Savez za promjene, političkog karaktera i da "ne doprinose stabilnosti" u ovom gradu, te pozvao građane "da ne nasjedaju na takvu rušilačku politiku na ulici".

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je 'politikantstvom najveće vrste' skup opozicije u Prijedoru.

Kopirati
Drag cursor here to close