Konferencija “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”,

Cvijanović: Obitelji srpskih žrtava još nisu dobile nikakvu satisfakciju

Ona je rekla da i ovakvi događaji, kao i rad Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici u razdoblju od 1992. do 1995., koju je formirala Vlada RS-a, trebaju ukazivati na relevantne činjenice.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2019. u 12:51 Fena
Kopirati

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istaknula je da ne želi umanjiti težinu zločina ili stradanja bošnjačkog naroda u Srebrenici, ali da treba sagledati stradanja svih naroda na tom području. Treba, dodaje, ukazati i na selektivni pristup pravdi i primjenu različitih zakona prilikom izricanja presuda za ratni zločin u BiH. 

U pauzi konferencije u Banjoj Luci o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, ona je rekla da i ovakvi događaji, kao i rad Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici u razdoblju od 1992. do 1995., koju je formirala Vlada RS-a, trebaju ukazivati na relevantne činjenice. 

''Namjera ove konferencije nije da umanji bilo kakav ratni zločin ili traži bilo kakva opravdanja za njih, ali jeste da ukaže da se ne može promatrati situacija u Srebrenici time što će se izolovati jedno vremensko razdoblje, a zanemariti činjenicu da su nekoliko godina, od 1992. do 1995., događali strašni zločini. U okviru tih strašnih zločina imate bošnjačke žrtve, zatim one koje su nepriznate žrtve, ili prepoznate i ne prepoznate žrtve'', rekla je Cvijanović. 

Srpske žrtave

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodala je da obitelji srpskih žrtava, 24 godinu nakon rata, još uvijek nisu dobile nikakvu satisfakciju te da ne postoje presude, osim oslobađajućih. 

Smatra da je važno da se o svakoj temi govori slobodno i otvoreno te pristupa ozbiljno. 

''Mora da se kaže ono što jeste istina i da se do nje dođe. Podržavam svakoga tko želi da i na znastven, objektivan, realan način pristupi ovoj temi'', kazala je Cvijanović i dodala da je dobro da su na ovakvim skupovima ili u Komisiji za Srebrenici i međunarodni stručnjaci. 

Organizatori skupa su organizacija starješina bivše Vojske RS-a, Nezavisni univerzitet Banja Luka i "Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku”.

Kopirati