Apelacijsko vijeće

Ćufuroviću potvrđeno četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji

“Sud je otpremio drugostupanjsku presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva, optuženog Ibre Ćufurovića, kao i njegovog branitelja, te je potvrđena presuda”, navedeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2020. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe, odnosno ratovanja u Siriji.

“Sud je otpremio drugostupanjsku presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva, optuženog Ibre Ćufurovića, kao i njegovog branitelja, te je potvrđena presuda”, navedeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostupanjskom presudom iz prosinca 2019. Ćufurović je osuđen na četiri godine zatvora nakon što je priznao da je 21. travnja 2014. godine. napustio BiH i otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane “Islamske države” organiziran na teritoriju Sirije i Iraka.

Prema navodima Tužiteljstva, Ćufurović je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Ćufurović je u travnju 2019. deportiran iz Sirije, a Tužiteljstvo je optužnicu protiv njega podiglo u srpnju iste godine, dok je on ranije priznao da je 2014. i 2015. godine ratovao u Siriji, da je bio na stražama i u postrojbama kao i da je kao civil uhvaćen sa obitelji na granici sa Turskom 2016. godine.

Tužiteljstvo je u žalbi zatražilo da se Ćufuroviću izrekne kazna u dužem trajanju uz obrazloženje da se radi o “prvom bosanskohercegovačkom državljaninu koji je do kraja bio na ratištu u Siriji i aktivno djelovao u snagama ISIL-a”.

Obrana Ćufurovića je zatražila da se preinači prvostupanjska presuda, te da se izrekne kazna zatvora u kraćem trajanju, dok je sam optuženi predložio da mu se u izrečenu kaznu uračuna i vrijeme provedeno u vojnom zatvoru u Siriji.

Apelacijsko vijeće je odbilo žalbe stranaka u postupku, te Ćufuroviću potvrdilo kaznu od četiri godine zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close