Mutna posla

Čudni ugovori: Održavanje softvera za katastar skuplje nego sam softver

Vijesti / Flash | 04. 07. 2017. u 09:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaključila je ugovor o održavanju softvera za katastar FBiH, a koje će koštati čak tri i pol puta više nego sam softver, objavio je Dnevni avaz.

Softver je, tvrdi Avaz, plaćen oko 711.000 KM, dok će za njegovo petogodišnje održavanje biti izdvojeno skoro 2,5 milijuna KM. Na tako neprimjeren ugovor ukazali su i iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

''Posljedica tako začuđujućeg ugovora su izdaci i u 2016. godini u iznosu od 489.302 KM'', navode revizori dajući negativno mišljenje o financijskim izvještajima Uprave za 2016. godinu te mišljenje s rezervom za usklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Softver je nabavljen 2011. godine od firme Geo-metrika Grude iz kredita Svjetske banke, evidentiran je tek 2014. bez knjigovodstvene vrijednosti, a ugovor o njegovom održavanju sklopljen je 2013. godine s istom firmom i vrijedi do kraja 2018. godine, navodi Avaz.

Pri dodjeli ugovora nije osiguran najefikasniji način korištenja javnog novca jer nisu u potpunosti ispoštovane procedure iz tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama BiH.

''Ugovor je dodijeljen putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja, na način što je odmah prihvaćena inicijalna ponuda ponuđača bez bilo kakvih pregovora'', stoji u izvještaju revizora.

Uprava za geodetske poslove FBiH imala je 160.460 KM prihoda u prošloj godini, a oko 2,2 milijuna KM rashoda i izdataka. Revizori su, između ostalog, ukazali i da je u Upravi za reprezentaciju potrošeno skoro 17.000 KM, a na mobitele oko 10.400 KM. Direktor Željko Obradović, kojem se pokriva do 150 KM mjesečno troška službenog mobitela, u veljači prošle godine donio je odluku da će Uprava snositi povećane troškove njegovog mobitela zbog čestog boravka u inozemstvu, objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close