Što se smije?

Čudni kriteriji političkog Sarajeva

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedna od ključnih stvari iz Master plana je upravo provedba presude „Sejdić i Finci“, odnosno kako u izbornom zakonodavstvu riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda'', naveo je HDZ BiH u priopćenju povodom, kako navode, prozivanja koalicijskih partnera o blokadi rješavanja presude u slučaju Sejdić i Finci, te stava da ova presuda nije uvjet za članstvo BiH u EU.

HDZ BiH naglašava da ostaje dosljedna svojim inzistiranjima na reformama koje je u narednom razdoblju nužno provesti kako bi se ojačale institucije, unaprijedilo političko okruženje i stabilnost Bosne i Hercegovine te da se zalaže i za riješenje presude koja se odnosi na Grad Mostar i odluku Ustavnog suda o izboru izaslanika za Dom naroda.

''Dostavljanjem upitnika Europske komisije Europskoj komisiji moramo pokazati ustrajnost na provedbi Master plana'', navodi HDZ BiH i dodaje kako je sada na svim razinama vlasti u BiH da posao oko odgovora na upitnik shvate vrlo ozbiljno i pripreme BiH da do kraja iduće godine postane kandidat za članstvo u Europskoj uniji.

''Pojedinci i stranke koji sustavno koče proces napretka i stablinosti BiH na putu u EU, koji su u isto vrijeme i najviše odgovorni, uporno odbijaju prihvatiti proces rješavanja problema te u svakom svome istupu pred javnosti odgovornost prebacivaju na drugu stranu. Vrlo čudni kriteriji i standardi pravne države promoviraju nam se u zadnje vrijeme iz političkog Sarajeva. Drugima se određuje što trebaju, moraju ili smiju uraditi. Kako se ponašati. Što smiju a što ne smiju predlagati, a usput ih optužujući za blokade, zastoje i stagnaciju, te im se daju uglavnom negativne ocjene za razliku od vlastitih odlikaša. Promovira se vladavina prava, ali samo kad nadležna tijela ne postupaju gdje to njima nije po volji ili postupaju po ukusu istih i donose odluke koje su samo njima po volji. Što ugrožava političku stabilnost, pravnu sigurnost i jednakost svih pred zakonom'', navodi HDZ i ističe kako se ne želi uopće prihvatiti da je BiH višenacionalna država u kojoj isti standardi moraju i trebaju vrijediti za sva tri naroda i svakog pojedinca.

HDZ BiH u priopćenju poziva koalicijske partnere sukladno donešenim odlukama, ''da smognu dovoljno hrabrosti za rješenje svih problema i pitanja kako bi BiH bila uspješna, stabilna i sigurna zemlja'' te upozorava kako je nemoguće graditi institucije i državu BiH kada je Sud BiH donio još jednu političku odluku, vezanu za održavanje izbora u Stocu.

''HDZ BiH odbacuje kao neprihvatljive, sve neregularne i nezakonite pokušaje dolaska do željenih izbornih rezultata u nekim sredinama u BiH, a osobito slučajeve uporabe fizičke sile koji moraju biti najoštrije sankcionirani, te naknadne pritiske na Središnje izborno povjerenstvo BiH u namjeri da se marginaliziraju nezakoniti postupci i ponašanja pojedinaca'', navodi se u priopćenju.

Pozivano je Središnje izborno povjerenstvo da se oslobodi utjecaja političkih struktura, te odluku o Stocu donesu temeljenu na Izbornom zakonu i izbornim procedurama.

''Odluka je važna, kako bi se ovi, ali i svi drugi izbori u BiH održali sukladno demokratskim načelima, bez povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, bez dramatičnog ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH'', naveo je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close