Afera Pazarić

Ćudić: Nisu još izvršeni liječnički pregledi štićenika u Pazariću

Zaključila je da ako je upitna vjerodostojnost fotografija da sasvim sigurno Vlada Federacije BiH ne bi promptno razriješila dužnosti Upravni i Nadzorni odbor, te direktora Zavoda Pazarić.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2019. u 14:49 Fena
Ćudić: Nisu još izvršeni ljekarski pregledi štićenika u Pazariću

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić danas je na press konferenciji potvrdila da u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece Pazarić još uvijek nisu upućeni novi njegovatelji, a nisu ni izvršeni liječnički pregledi i revizija dijagnoza štićenika Zavoda za koje tvrdi da se u proteklom razdoblju nije vodila adekvatna briga.

U proteklih sedam dana, smatra da se pokazalo evidentno da je čitav fokus na tome tko je dostavio materijale na kojima se vidi da su štićenici, između ostalog, vezani za radijatore.

"Fokus je bio na prijavljivačima zloupotreba i zlostavljanja, a ne na počiniocima. Iz tog razloga Klub Naše stranke u Zastupčkom domu Parlamenta FBiH u proceduru upućuje Nacrt zakona o zaštiti zvizdača u FBiH. Naime, živimo u pravnom paradoksu u kojem Kazneni zakon nalaže kazne za neprijavljivanje slučaja zlostavljanja, dok istovremeno zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju a koji se suočavaju s političkom odmazdom", kazala je Ćudić.

Dodaje da se zakonodavci u Parlamentu trebaju odrediti da li žele zaštititi prijavitelje ovih zlodjela.

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, koji "ni na koji način nije adekvatna zaštita za one koji prijavljuju šire oblike zloupotreba, među kojima je i zlostavljanje djece".

"U narednom razdoblju Tužiteljstvo će obavljati svoj posao. Naglašavam da odredbe Krivičnog zakona nalažu da ako ste svjesni i svjedočili zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić, dužni ste prijaviti i surađivati s Tužiteljstvom", kazala je Ćudić.

Ovom prilikom osvrnula se na posljednje medijske izvještaje koje govore o vjerodostojnosti materijala i snimaka iz Zavoda Pazarić, koje je ona nedavno objavila u Federalnom parlamentu.

"Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci i stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Također, tvrdim da sam te materijale dobila 24 sata prije nego što sam ih pokazala javnosti. To nas je upravo i navelo na rješavanje zakonskog okvira koji omogućava zaštitu ljudi kako se ne bi njima prijetilo", rekla je Ćudić.

Zaključila je da ako je upitna vjerodostojnost fotografija da sasvim sigurno Vlada Federacije BiH ne bi promptno razriješila dužnosti Upravni i Nadzorni odbor, te direktora Zavoda Pazarić.

O tome tko sada upravlja ovom ustanovom kazala je da bi po proceduri Vlada FBiH trebala imenovati vršioca dužnosti direktora Zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close