Sjednica

Crnogorski parlament izmijenio vjerski zakon po volji SPS-a

"Skandalozno ponašanje, drastično kršenje Ustava, demokratskih principa i standarda većine", kazao je zasupnik DPS-a i bivši premijer Duško Marković, istaknuvši da će ukazati međunarodnoj zajednici na takvo ponašanje.
Vijesti / Flash | 29. 12. 2020. u 08:52 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova crnogorska vladajuća parlamentarna većina usvojila je u utorak u dva sata ujutro izmjene zakona o slobodi vjeroispovjesti koje su pripremljene pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve, a raspravu su bojkotirali svi oporbeni zastupnici tvrdeći da ne postoji kvorum za održavanje sjednice skupštine Crne Gore.

Usvajanje izmjena zakona popraćeno je pljeskom vladajućih zastupnika dok su oporbeni držali konferenciju za novinare u predvorju crnogorskog parlamenta tvrdeći da je ''pogažen'' Ustav Crne Gore te da su odluke parlamenta nelegitimne i nevažeće.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji je usvojila prethodna crnogorska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista, tražio je od vjerskih zajednica da dokazuju vlasništvo nad nekretninama.

Odmah po usvajanju usprotivila mu se Srpska pravoslavna crkva koja je u većem dijelu 2020. organizirala masovne prosvjede tvrdeći da je cilj zakona ''otimanje njezine imovine u Crnoj Gori".

Upravo su ti prosvjedi, prema ocjeni analitičara, doveli do prvog izbornog poraza Mile Đukanovića i prve smjene vlasti u Crnoj Gori u zadnja tri desetljeća.

Izmjenama zakona ukinula se promjena statusa crkvene imovine što znači da ona ostaje u posjedu Srpske pravoslavne crkve a država, ako želi tu imovinu evidentirati kao svoju, može se obratiti sudu.

Oporbeni zastupnici u utorak rano ujutro ustvrdili su da vladajuća većina nije imala kvorum jer je jedna zastupnica u samoizolaciji zbog koronavirusa i uključila se ''on- line'' u raspravu, dok drugoj Državna izborna komisija nije potvrdila zastupnički mandat.

"Skandalozno ponašanje, drastično kršenje Ustava, demokratskih principa i standarda većine", kazao je zasupnik DPS-a i bivši premijer Duško Marković, istaknuvši da će ukazati međunarodnoj zajednici na takvo ponašanje.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je prisustvovao raspravi, rekao je da Demokratska partija socijalista (DPS) političkom korupcijom pokušava promijeniti izbornu volju građana.

"Ovdje se radi o organiziranom kriminalu povezanim sa vrhuškom vlasti i mi ćemo to dokazati u narednom razdoblju", rekao je Krivokapić.

Kopirati
Drag cursor here to close