Mafija

Crnogorska policija uhitila skupinu krijumčara migranata

Policija je tijekom ove godine otkrila ovu krijumčarsku mrežu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i u zemljama regije
Vijesti / Flash | 12. 06. 2019. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorska policija je u suradnji sa Specijalnim državnim tužiteljstvom u akciji "Azil" razbila organiziranu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata – tražitelja azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje ka zemljama Europske unije.

U ovoj višemjesečno vođenoj akciji uhićeno je 11 osoba, dok se još dvije osobe potražuju, navodi crnogorska policija te dodaje kako su među uhićenima i dva organizatora.

Sumnja se da je ova organizirana kriminalna skupina od početka ove godine prokrijumčarila više grupa migranata koje su brojale od pet do deset osoba.

Uhićeni su M. A. (27), strani državljanin koji je boravio u Prihvatilištu za strance, kao i Nikšićani V. S. (20), M. S. (18), F. M. (26), B. P. (23), B. L. (20), S. D. (20), L.R (25), M. V. (22), S. D. (23) i M. K. (20), dok su dvije osobe u bjekstvu i za njima se traga – F.N. i M.K. iz Nikšića.

Naime, policija je tijekom ove godine otkrila ovu krijumčarsku mrežu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i u zemljama regije, a koju je činila organizirana kriminalna grupa (OKG) koja je, kako se sumnja, formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražitelja azila.

Sumnja se da je modus krijumčarenja migranata preko teritorije više država podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora ove OKG, koja je prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Europske unije dogovarala njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom, gdje su oni ilegalno ulazili u tu državu koristeći nepristupačne terene.

Potom bi se prijavljivali nadležnoj direkciji MUP-a kao tražitelji azila, nakon čega su, ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, u organizaciji ove OKG putovali taksi i rent-a-car vozilima do granice sa Bosnom i Hercegovinom, koju su na isti opisani način, također, ilegalno prelazili u namjeri da se domognu država Europske unije.

Osobe lišena slobode će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedena Specijalnom državnom tužitelju u Podgorici, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close