Izbori

Crnogorci sutra odlučuju nastavlja li Milo Đukanović voditi zemlju

Vijesti / Flash | 15. 10. 2016. u 08:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u Crnoj Gori nastupila predizborna šutnja, dan uoči izbora na kojima će crnogorski birači odlučiti hoće li se nastaviti 25-godišnja vladavina premijera Mila Đukanovića, koji je favorit premda je situacija neizvjesnija nego na bilo kojim prethodnim crnogorskim izborima.

Riječ je o desetim po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višestranačja i četvrtim u neovisnoj Crnoj Gori. Analitičari ocjenjuju da će izbori biti i svojevrsni referendum za ili protiv članstva u NATO-u i EU-u. Na ovim izborima 530.840 birača s pravom glasa moći će birati 81 zastupnika sa 17 izbornih lista.

Na svim dosadašnjim izborima uvjerljivu pobjedu je odnosila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) aktualnog premijera Đukanovića, doduše s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića, koja je nedavno izašla iz koalicije s DPS-a i podijelila se na dva bloka.

Na ovim izborima, međutim, situacija je sasvim drugačija i vjerojatno neizvjesna do samog kraja, prije svega zbog jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna.

Čelnik DPS-a i aktualni premijer Đukanović poručio je u petak crnogorskim građanima da im njegova stranka nudi stabilnost i dinamičan gospodarski rast, a njegovi protivnici iz oporbe povratak države unazad i poništavanje ključnih državnih odluka.

"U nedjelju ne bira se samo vlast, nego i način života. Hoćemo li biti dio razvijenog europskog društva ili ruska kolonija na Balkanu. Hoće li Crna Gora naprijed ili nazad. Na ovim izborima se bjelodano pokazuje tko je za obranu, a tko za izdaju Crne Gore", naveo je Đukanović.

On je na završnoj konvenciji svoje stranke u petak navečer u Podgorici pozvao sve građane i političke stranke u Crnoj Gori da, "bez obzira na političku pripadnost i povišene tenzije u kampanji, demokratskim priznanjem izborne volje građana 16. listopada pokažu da su dostojni svoje povijesti i suvremenih dostignuća".

S druge strane, čelnik oporbenog sveza Demokratski front (DF) Andrija Mandić, na završnoj konvenciji je priznao da su ovi izbori izuzetno važni jer se, kako je rekao, građani trebaju izabrati jedan od dva ponuđena koncepta razvoja Crne Gore.

Mandić je istakao da neće biti kaosa. "Kaosa će biti jedino 16. listopada navečer u uredu premijera Đukanovića, on će morati te večeri razmišljati o svojoj budućnosti".

Paralelno s parlamentarnim, u nedjelju će se održati i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Andrijevici i Gusinju.

Kopirati
Drag cursor here to close