Nuklearni otpad na Trgovskoj gori

Crnadak : Još nema konačnog stava s Hrvatskom

'Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. '' rekao je Crnadak
Vijesti / Flash | 15. 09. 2019. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodit će od 16. rujna u Beču državno izaslanstvo na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice.

''Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. '' rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju surađuju sve razine vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministricom ekologije RS Srebrenkom Golić.

Podsjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada.

Po procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina tisuća ljudi u devet općina u slivu rijeke Une.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao kako vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja, osim Trgovske gore.

Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

Govoreći o jučer usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome inzistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Europe.

Očekuje reakciju međunarodne zajednice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

''Rezolucija je antidaytonska, antieuropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH, koja može da ostane i funkcionare uz unutarnji dogovor...Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Daytonu...Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom trenutku u BiH'', dodao je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close