Ako svi budu radili posao

Crnadak: BiH može spriječiti eskalaciju migrantske krize

Uvjeren sam da mi u BiH možemo spriječiti eskalaciju krize ako svi nivoi vlasti budu radili svoj posao i ako svi međusobno budemo surađivali i prebacivali teret jedni sa drugih.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2018. u 12:26 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je za N1 govorio o slučaju bh. studenta koji je uhićen u Turskoj, ali i drugim aktualnim temama.

"Meni je drago da je on na slobodi i da će se sa slobode braniti od optužbe sa kojim su ga suočile vlasti Turske. Pokazatelj da Turska vrlo detaljno sa organizacijom FETO provjerava, kontrolira i svi oni koji imaju ikakve veze u Turskoj sa ovom organizacijom su u prilično velikom problemu. Ono što je moglo uraditi naše veleposlanstvo jeste da se da ona pomoć koja se može dati. Da se utvrdi da naš državljanin ima sva prava koja mu pripadaju, da ima sve u uslovima u kojima se našao. Nekada postoji percepcija u javnosti da veleposlanik treba otići tamo i izvadi našeg državljanina, ali to nije tako. Uradilo se sve što se moglo uraditi. Ostaje da vidimo kako će se slučaj završiti", kazao je Crnadak.
Govoreći o najavi zatvaranja Granica, Crnadak je rekao kako bi BiH mogla spriječiti eskalaciju krize.

"Mjera zatvaranja granica uvijek ima jedan domino efekt jer povlači druge zemlje da uradi slične stvari. Uvjeren sam da mi u BiH možemo spriječiti eskalaciju krize ako svi nivoi vlasti budu radili svoj posao i ako svi međusobno budemo surađivali i prebacivali teret jedni sa drugih. Dominantna stvar kod migranata jeste ta da nitko to ne može sam rješavati. U Splitu smo razgovarali o tome, potvrđeno je da to mora biti predmet suradnje u regiji i šire kako bi se riješilo zajednički", ističe Crnadak i dodaje:

"Kontinuirano se radi između EU i Turske, otvoreno je mnogo kanala komunikacije. BiH u svemu tome treba raditi svoj dio posla na način da će naše agencije unutar BiH da surađuju, rade zajedno i da to pitanje ostane na nivou da nikoga ne ugrozi".

Najave Dodika da ako bude član Predsjedništva se neće kretati FBiH?

"Molio bih vas da pređemo na drugo pitanje jer gospodin Dodik neće biti član Predsjedništva", kazao je Crnadak.

"Svakodnevno smo već u predizbornim aktivnostima, sva istraživanja pokazuju drastičan pad vladajuće koalicije u RS. Čitav je niz stvari koji stvara dodatni ambijent gdje njihovo povjerenje kod naroda pada iz dana u dan. Iz vlasti RS se pokušava napraviti priča da se radi od milijun ljudi koji će naseliti cijelu i RS", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close