Forum

Crnadak u Maroku: Djelovati odgovorno, život migranata je prioritet

Vijesti / Flash | 18. 03. 2017. u 13:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na ovogodišnjem Crans Montana Forumu, koji je pod visokim pokroviteljstvom njegovog veličanstva kralja Maroka Mohammeda VI održan u gradu Dakhla u Maroku.

Ministar Crnadak se sudionicima Foruma obratio danas u okviru panela "Fenomen migracija prema Europi".

Na panelu se raspravljalo o načinima unapređenja globalne sigurnosti koja je poljuljana procesom migracija i poboljšanju društvenog i gospodarskog razvitka kao osnovama za prevenciju egzodusa migranata.

Ministar je govorio o migrantskoj krizi u regiji Mediterana i Europe, naglasivši da je u predstojećem periodu moguć porast migracija, što bi opet moglo dovesti do problema i iskušenja na državnim granicama i daljnjeg trvenja među zemljama koje su najviše pogođene, a to su zemlje južne Europe i Balkana.

Kako bi se nosili s tim problemom, moramo djelovati odgovorno i imati na umu da je život migranata prioritet, naglasio je ministar, dodavši da su se migracijske politike i mjere koje su do sada poduzete pokazale nedovoljnim, neadekvatnim i neodrživim.

Ministar je u svom obraćanju istaknuo da se BiH ne nalazi na zapadnobalkanskoj ruti izbjeglica i da nije bila direktno pogođena ovom krizom, ali da se BiH ponaša odgovorno i ostvaruje značajnu suradnju sa drugim zemljama u regiji.

Pored toga, BiH je formirala posebno tijelo sastavljeno od predstavnika nadležnih ministarstava i agencija koje je spremno da u najkraćem roku reagira u slučaju eskalacije krize.

''Čvrsto vjerujem da naš odgovor na migrantsku krizu treba biti temeljen na tri ključna elementa: poštivanje ljudskih prava, zajednička akcija i solidarnost. To je ujedno bila glavna poruka za vrijeme predsjedavanja BiH Vijećem Europe u 2015. godini, kada je migrantska kriza bila na najvišoj razini'', završio je svoje obraćanje ministar Crnadak, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close