Bih na udaru

Crnadak: Mi nismo baza teroristima, kod nas je opasno kao i u Europi

Vijesti / Flash | 28. 08. 2017. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je u obraćanju medijima prokomentirao izjave češkog predsjednika Miloša Zemana o tome da BiH "može postati baza terorista u Europi".

Crnadak je kazao da se često susrećemo sa pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma, prenosi N1.

"Mi se susrećemo često sa pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma u BiH. Ako date neku sličnu izjavu ovoj, netko će vas pitati jel' to nema opasnosti? Mi smo na udaru i mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju sa stranih ratišta i postoji opasnost od terorizma, ali to nije opasnost te vrste da mi budemo izdvojeni", kazao je Crnadak i dodao:

"Mislim da takva ocjena ne stoji. Ne trebamo biti prenagli u reakcijama. Nismo mi nikakva baza u kojoj se svakog trena može dogoditi nešto strašno. Imamo otprilike nivo opasnosti kao u svim drugim europskim zemljama".

Podsjetimo, i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u potpunosti je odbacio izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza ISIL-a.

U priopćenju se naglašava da ta izjava nije utemeljen? na činjenicama i daleko je od stvarnog stanja stvari.

''Namjera tih izjava je da se europska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Europu. Očito je da je ovdje riječ o ksenofobičnoj i islamofobičnoj kampanji određenih dužnosnika nekih srednjoeuropskih država. To nas podsjeća na neke slične izjave s kraja prošlog stoljeća, kojima su neki u Europi opravdavali odsustvo intervencije kojom bi se spriječio genocid nad Bošnjacima i pokušaj da se Bosna i Hercegovina uništi'', kaže se u priopćenju.

Izetbegović poručuje da se Bošnjaci, kao europski narod, nikada neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere.

Kopirati
Drag cursor here to close