Summit u Trstu

Crnadak: EU neće biti kompletna dok mi ne budemo s njima

Vijesti / Flash | 14. 07. 2017. u 09:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako u Trstu nije potpisala Sporazum o transportnoj zajednici važan za infrastrukturno povezivanje Balkana, sve su prilike da će i Bosna i Hercegovina biti u tom projektu. Na to ukazuju novi zaključci Vlade Republike Srpske – da se u definiranju stavova rotiraju tri ministra zadužena za transport u BiH, dva entitetska i jedan s državne razine, kazao je za RTS ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, jedan od sudionika summita u Trstu.

Crnadak je, u intervjuu za RTS, rekao kako iz Trsta nosi dobre utiske jer su, kako drži, poslane do sada najjače europske poruke prema Balkanu, i najjasnije je do sada da Europska unija "neće biti kompletna dok mi ne budemo tamo zajedno s njima".

Berlin plus

''S druge strane, imam jedan dio i negativnih utisaka koji se prije svega odnose na Bosnu i Hercegovinu i ono što se događalo s transportnom zajednicom, ali mimo toga jako su pozitivni utisci jer su dobre i opće poruke koje su otišle i vrlo korisne odluke o novim projektima za regiju'', kazao je ministar.

Upitan je li plan Berlin plus, koji je praktično promoviran u Trstu, kompenzacija za ulazak u EU, Crnadak je kazao kako se tu ne radi o supstituciji za članstvo u EU, kao ni o nekakvoj vrsti utješne nagrade.

''Naprotiv, ovo je samo još jedan dodatni poticaj i jedan dodatni alat za europske integracije cijele regije i mislim da je dobro što je Berlin shvatio da europski proces ide u dobrom smjeru, ali da efekti nisu dovoljno jaki i da ih treba osnažiti, i u tom kontekstu ja vidim Berlin plus. BiH će u tom procesu maksimalno sudjelovati'', kazao je ministar.

Kada je u pitanju otvaranje nove zgrade veleposlanstva BiH u Srbiji, ustvrdio je kako će on i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u utorak zajedno otvoriti veleposlanstvo, čime će se poslati snažna poruka o još jačim vezama u budućnosti BiH i Srbije.

Ocijenio je kako je to još jedna potvrda da BiH želi stabilne, čvrste i jake veze sa Srbijom.

BPS - Samit u Trstu je poraz za BiH

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) - Sefer Halilović upozorava predstavnike triju političkih stranaka (SDA, SBB i HDZ) da će građani izgubiti povjerenje u njihov rad ako se ne uozbilje i ne počnu valjano raditi svoj posao.

''Javno pozivam SDA, SBB i HDZ da prestanu sa svakodnevnim međusobnim optuživanjima, da počnu raditi posao za koji su odlično plaćeni i zbog kojeg su stupili u koaliciju ili da se, ako to nije moguće, raziđu jer su doveli BiH u potpunu blokadu na svim nivoima'', navodi u priopćenju za javnost član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović.

Upozorava i na to da je samit u Trstu, ranije ovog mjeseca, ''bio poraz za BiH, jer jedino naša država nije potpisala sporazum o pristupanju transportnoj zajednici.

''Time smo izgubili pola milijarde KM'', izjavio je Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close