Po najvišim standardima

Crna Gora: Usvojen prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vijesti / Flash | 16. 05. 2019. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / 

Vlada Crna Gora danas je utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se utvrđuju jednake obveze i prava svih vjerskih zajednica koje djeluju na teritoriji Crne Gore i jasno i transparentno se rješava pitanje državne imovine,, priopćeno je iz crnogorske Vlade.

Prema ovom aktu, svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji "kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice bit će prepoznati kao državna imovina", prenosi Srna.

"Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Tamo gdje takvih dokaza nema, već je riječ o imovini koju je stvarala i stjecala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina bit će upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore", navodi se u priopćenju.

Iz crnogorske Vlade ističu da je prijedlog zakona "usuglašen s najvišim međunarodnim standardima, počevši od konvencija UN u ovoj oblasti, preko Europske konvencije o ljudskim pravima s pratećom praksom Europskog suda za ljudska prava, do Smjernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a".

Kopirati
Drag cursor here to close