Traljavi posao u Federaciji

Čovjek koji će nabaviti cjepiva za FBiH osuđivan zbog utaje poreza

Kantonalni sud u Zenici početkom 2016. osudio je Mensura Mušiju kao odgovornu osobu i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2021. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mensur Mušija

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je danas da će Vlada potpisati dva ugovora o nabavci cjepiva.

“Četiri kompanije su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi”, kazao je Novalić.

Dodao je da će se potpisati dva ugovora za ruski Sputnik V i to s kompanijom MGM Farm Kakanj.

Drugu ponuda je od Krajinagroup. Iako je Novalić najavljivao transparentnost tijekom procesa nabavke, sam izbor kompanije izaziva sumnju. Posebno se to odnosi na kompaniju MGM iz Kaknja.

Naime, suvlasnik ove kompanije je Mensur Mušija. On je poznat kao investitor i glavni čovjek nogometnog kluba Mladost iz Doboja kod Kanja, ali i po tome da je osuđivan za utaju poreza.

Naime, kantonalni sud u Zenici početkom 2016. osudio je Mensura Mušiju kao odgovornu osobu i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 milijuna maraka.

“Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravne osobe „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda, prenosi portal raport.

Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milijuna maraka poreza.

Presudu možete pročitati OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close