CIN

Čovićeva imovina novinaru donijela nagradu

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni i odgovorni urednik CIN-a Aladin Abdagić dobio je drugu nagradu Europske unije za istraživačko novinarstvo za tekst o nekretninama Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH.

Tekst ''Bogati Čovićev punac'' je objavljen u kolovozu prošle godine, a Abdagić u njemu otkriva da su lider HDZ BiH i njegova supruga Bernadica većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala supruga u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

Prvu nagradu osvojio je Siniša Vukelić s portala Capital.ba za seriju tekstova o bankama u Republici Srpskoj. Nagradu za mladog novinara dobio je Stefan Mačkić za tekst o koncesijama objavljen na portalu E-trafika.

Nagrade su danas u Sarajevu dodijelili šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u BIH Jan SNAIDAUF i direktor Media Centra Boro Kontić.

Šef Odjela za politička pitanja i informiranje Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf rekao je da je novinarska sloboda istraživanja često pod pritiskom i prijetnjama, te stoga EU stalno naglašava važnost takve slobode.

Naglasio je da to posebno važi za BiH te da se tom problematikom mora pozabaviti medijska zajednica, ali i institucije vlasti.

''Komisija Europske unije je uspostavila ovu nagradu nedavno radi promoviranja rezultata rada istraživačkih novinara. Vjerujem da broj prijavljenih, 56 ove godine, ukazuje na zainteresiranost o ovakvim aktivnostima'', istakao je Snaidauf.

Direktor Media centra Sarajevo, uz čiju suradnju se dodjeljuje nagrada, Boro Kontić istaknuo je da je na ovogodišnji poziv, koji je u BiH bio otvoren od 11. ožujka do 1. travnja, prijavljeno 56 priča o zloupotrebi vlasti i kršenju temeljnih prava, korupciji i organiziranom kriminalu objavljenih na televiziji, radiju, štampanim i online medijima u BiH tijekom prošle godine.

''Interes za ovu nagradu je veliki i to dokazuje činjenica da je prijavljenih sedam više nego prošle godine. Ako osmotrimo način na koji su te priče bile napisane, možemo reći da je istraživačko novinarstvo u BiH ipak u jednoj krizi. Gotovo trećina priča prošle godine bile su dokumentarci, ove godine nismo vidjeli nijedan jedini film. Dominirali su tekstovi siromašne analitike, ali nekoliko analitičkih tekstova pokazuju da duboko istraživanje predstavlja novinarstvo kao moćnu profesiju'', rekao je Kontić.

Treću nagradu od 3.000 eura za najbolju priču mladog istraživačkog novinara dobio je Stefan Mačkić, student treće godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.

Druga nagrada, također od 3.000 eura, pripala je Aladinu Avdagiću, a prva nagrada čija je vrijednost 4.000 eura Siniši Vukeliću.

''Ovo je veliko priznanje jer dolazi od EU i mislim da je veliki poticaj za mlade kolege da se bave ovim. Nije se teško baviti istraživačkim novinarstvom u ovakvoj zemlji, jer priča je puno i samo treba biti dovoljno hrabar i to objaviti'', rekao je Vukelić. 

Na ovogodišnji poziv prijavljeno je 56 priča o zloupotrebi vlasti i kršenja temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljenih na TV, radio, tiskanim i on-line medijima u BiH u 2015. godini.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo se dodjeljuje u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj osnovala je Generalna direkcija Europske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem promicanja izvanrednih rezultata istraživačkih novinara i povećanja vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u regionu. U BiH, nagradu EU koordinira Media Centar Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close