Ugodni razgovori

Čović s izraelskim veleposlanikom o Aluminiju

Dužnosnici su razgovarali o suradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom korona virusa (COVID-19), te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se danas s Nj.E. Noah Gal Gendlerom, veleposlanikom Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.

Dužnosnici su razgovarali o suradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom korona virusa (COVID-19), te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Istaknuto je kako je suradnja na ekonomskom i gospodarskom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču suradnju i širenje na druga područja.

Čović posebno je pozdravio održane sastanke na temu Trilateralna suradnja - razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju,  Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s Posavskom, Hercegbosanskom i Zapadnohercegovačkom županijom. Suradnja se odnosi na područja upravljanja vodnim resursima (melioracija polja), ruralni razvoj, poticanje malih i srednjih poduzeća, razvoj socijalnog sektora i obrazovanje.

Veleposlanik Gendler prilikom sastanka je istaknuo kako Izrael u Bosni i Hercegovini vidi prijatelja ali i partnera s kojim želi surađivati te razmjenjivati znanja i iskustva. Izrael strateški ulaže u moderne tehnologije i želi biti proaktivan partner u oblasti gospodarstva što su izraelski partneri demonstrirali i oko rekonstrukcije i novog poslovnog početka i razvoja Aluminija.

Na sastanku se, razgovaralo o aktualnoj situaciji u obje zemlje, Čović informirao je veleposlanika Gendlera o predstojećim aktivnostima BiH na putu europskih integracija. Izmjene Izbornog zakona BiH, istaknute su kao prioritet, čime će se osigurati jednakopravan odnos konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim razinama.

Čović na kraju susreta poželio je veleposlaniku Gendleru uspješan nastavak diplomatskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz HDZ BiH.  

Inače, zbog duga većeg od milijun maraka firma MZ Company blokirala je u četvrtak kamionima oba ulaza u mostarski Aluminij. Naime, prije četiri mjeseca krenuli su u realizaciju dva projekta s Aluminij Industries d.o.o., koji sada djeluje kao dio izraelske MT Abraham Groupe, gdje su potpisali i dva ugovora.

"Već četiri mjeseca tumaramo i tražimo svoje, pravili smo usmene dogovore gdje Izraelac kojeg je naša Vlada postavila ništa nije ispoštovao. Ni ugovore ni dogovore, slobodno mogu reći da sam s njim obavio preko 30 razgovora i sastanaka. Riječ je o jednom svjetskom prevarantu koji je tu doveden", kazao je za Bljesak.info direktor MZ Company Merhid Zlomušica.

Ova tvrtka se, kako službeno piše na stranicama, bavi otkupom sekundarnih sirovina od fizičkih osoba uz izdavanje otkupnog bloka i od pravnih osoba uz žiralno plaćanje.

Kako su rekli, najveći problem je odugovlačenje i nepoštivanje dogovora, a do kada će nastaviti blokirati prilaz Aluminiju nije poznato. Navode kako neće pristati na nova obećanja.

"Nudili su nam da im odblokiramo firmu, ponudili su nam 300 tisuća KM. Mi nećemo firmu odblokirati dok ne bude 0 i to je to", poručili su za Bljesak.info iz MZ Company.

Izjavu od čelnih ljudi Aluminij Industries d.o.o. vezano za blokadu ulaza u tvornicu mediji nisu uspjeli dobiti.

Kopirati
Drag cursor here to close