Sjednica Predsjedništva

Čović: Siguran sam da ćemo se dogovoriti sa SDA

Vijesti / Flash | 14. 11. 2014. u 16:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas nakon 44. proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru da može potpisati samo smjernice ove stranke, ali i da očekuje da će subotnji sastanak sa SDA biti uspješan.

"Nije valjda da potpisujem nečije druge smjernice? Mogu potpisati samo smjernice HDZ BiH", rekao je Čović, komentirajući poziv koalicije SDA-DF i Savez za promjene da se pridruže njihovom sporazumu.

''Svi oni koji žele europski put BiH imaju nas kao bez rezervnog partnera, a HDZ i HNS BiH neće participirati u bilo kakvim blokadama procesa u BiH, štiteći time hrvatski narod i ono što smo nudili u predizbornoj kampanju, a naš je cilj ne zastoj, već što prije uspostavljanje federalne Vlade'', kazao je u Čović.

Dodao je kako od sastanka s Bakirom Izetbeogvićem očekuje dogovor i vrlo jasan program, što bi te dvije stranke trebale raditi kao pobjednice unutar hrvatskog i bošnjačkog naroda.

U svezi s kandidacijskim statusom BiH, rekao je kako ne vidi razlog da on ne bude gotov do kraja 2016. godine, a da bi se promjene Izbornog zakona mogle dogovori unutar pola godine.

''Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pet županija, gdje smo mi većina, dobije vlast u vrlo skoro vrijeme, nakon čega ide entitetske vlada, pa Vijeće ministara'', naglasio je Čović.

Na pitanje o njegovu odnosu s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i izjavu kako bi bio sretan kada bi s većinom političara u BiH imao odnos kao s Dodikom zbog ljudske dimenzije, kazao je kako može imati privatni afinitet prema nekom te naglasio da sa svim kolegama iz RS-a i Federacije ima dobre odnose.

Ponovio je još jednom kako želi da osnovni princip uspostave vlasti budu legitimnost i legalnost predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.

On kaže da i dalje ostaje kod principa da se vlast treba formirati od nižih ka višim razinama , te da prvo treba formirati vlast u županijama, zatim u FBiH i sačekati da se formira vlast u Republici Srpskoj.

Čović nije želio komentirati izjave zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako drugi RTV kanal, izborna jedinica ili entitet nisu dobar put, već je naveo da je samo pitanje vremena da li će se hoće problematika RTV kanala na hrvatskom jeziku riješiti za šest ili 36 mjeseci.

"Siguran sam da ćemo se mi sa SDA dogovoriti. Imamo jasan program i smjernice. Da bi mogli nešto raditi, treba nam i srpski predstavnik, ali to ćemo morati raspraviti", rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje je li istina da se iz Zagreba vrši pritisak da HDZ BiH prekine prijateljstvo sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i pristupi koaliciji SDA-DF i Savez za promjene, Čović je naglasio da nije bilo nikakvih pritisaka, prenosi Srna. 

Podsjetimo, glavni tajnik SDA Amir Zukić je danas za BH Radio 1 izjavio kako misli da će HDZBiH pružiti ruku njegovoj stranci, te da će tijekom tjedna prevladati razum i da će sve strane biti spremne da izaberu vijeće ministara.

Na sjednici Predsjedništva raspravljalo se o tri sadržajne teme. Prva je bila implementacija izbornih rezultata, druga je bila dogovor oko 12-tog sabora HDZ BiH, a treća je bila dogovor oko obilježavanja 25-te obljetnice HDZ BiH.

Predstavnici županijskih odbora HDZ BiH, iznijeli su svoja izvješća i zapažanja od početka kampanje pa do danas, uz analizu izbornih rezultata, kroz očekivani rezultat. Većina županijskih predstavnika je zadovoljna urađenim poslom na terenu i ostvarenim rezultatom.

Jedna posebna točka današnje sjednice je bila dogovor oko uspostave Strategije HDZ-a BiH oko ključnih pitanja koja su prezentirana kroz program kojeg je HDZ i HNS BiH imao u izborima, a kojeg su zvali 'Hrvatski odgovor', kako bi to pretočili u jedan strateški dokument, o onim ključnim elementima u svakoj od onih sedam točaka, ili sedam tema kojih su javnosti prezentirali u kampanji.

Na proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovaralo se o tome, kako 'hrvatski odgovor' ili sedam tema dogovoriti, te doći do tog vrlo jasnog operativnog dokumenta koji bi bio osnova za sve dužnosnike HDZ BiH na svim razinama vlasti, navedeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close