Bakir i Dragan o Schmidtu

Čović podsjetio da je na sebi osjetio bonske ovlasti

Ponovio je i danas svoj raniji stav kada je u pitanju institucija Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH za koju u ovakvom obliku smatra da predstavlja klasični protektorat.
Vijesti / Flash | 03. 06. 2021. u 18:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da će novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izbjegavati koristiti bonske ovlasti koje su mu na raspolaganju, kao i dosadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

''Osim ako naravno ne bude pritjeran uza zid pa ih bude morao koristiti. Inzko je bio pritjeran uza zid kada su bila u pitanju odlikovanja u Republici Srpskoj ratnim zločincima odgovornim za genocid u Srebrenici, za što ni sada nije kasno'', mišljenja je Izetbegović.

Ukoliko bi u tom smislu iskoristio bonske ovlasti nitko mu ne bi mogao prigovoriti, ali smatra da će se i Schmidt suzdržavati od korištenja tih ovlasti barem u početku svog mandata koji bi trebao preuzeti 1. kolovoza.

Predsjednik Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ponovio je i danas svoj raniji stav kada je u pitanju institucija Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH za koju u ovakvom obliku smatra da predstavlja klasični protektorat.

Kaže da ukoliko BiH ima ambiciju da dobije kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji i otvori pregovore tada nema Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visokog predstavnika.

Dodaje da BiH mora u tom slučaju biti osposobljena kroz mehanizme koji su do sada dogovarani s Europskom unijom te bi se trebalo razgovarati o tome kako transformirati ulogu visokog predstavnika.

''Nadam se da će se ići u tom pravcu jer u suprotnom ako se bude zadržala uloga visokog predstavnika jasno nam je u kakvoj smo mi situaciji u BiH. To je klasičan protektorat i nadam se da se bonske ovlasti više nikada neće koristiti'', stava je Čović.

Podsjetio je da je na sebi osjetio te ovlasti i procjenjuje da one nisu nikome donijele ništa dobro, a ponajmanje Bosni i Hercegovini.

Pozdravio je dolazak Schmidta te je izrazio uvjerenje da će upravo on s PIC-om koji ga je predložilo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija naći načina kako BiH staviti pred vrata Europske unije i izvršiti transformaciju tog puta.

Kopirati
Drag cursor here to close