Master plan

Čović i Izetbegović o europskom putu BiH i Stocu razgovarali s Valentinom Inzkom

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 21:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas s visokim predstavnikom u BiH V?l?ntinom Inzkom i njegovim zamjenikom Bruceom Bertonom, s kojima je razgovarao o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, te 50. izvještaju koji je visoki predstavnik 8. stzdenog prezentirao Vijeću sigurnosti i generalnom tajništvu UN-a za razdoblje od 16. travnja do 21. listopada 2016. godine.

U središtu razgovora bilo je i provođenje obveza predviđenih Master planom, u kojem je sadržan vremenski okvir za realizaciju utvrđenih aktivnosti koje je potrebno realizirati kako bi BiH ostvarila kandidatski status do kraja 2017. godine. Radi se o dokumentu koji je Predsjedništvo BiH jednoglasno usvojilo 3. listopada 2016., dan nakon provedenih lokalnih izbora, a koji omogućava ubrzano ispunjenje uvjeta ka stjecanju kandidatskog statusa. Jedan od takvih uvjeta je provođenje Odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, koju je nužno implementirati najkasnije do kraja siječnja 2017. godine.

U nastavku razgovora naglašena je nužnost provođenja izbora u Stocu koji su nasilno prekinuti, te kreiranja normalnog okruženja koje će omogućiti da se proces vrati u institucionalne i zakonske okvire kako bi se u budućnosti onemogućilo ponavljanje sličnih neželjenih incidenata.

Usprkos brojnim izazovima konstatirano je da je podnošenjem zahtjeva za članstvo, 15. veljače 2015. godine, zemlja nepovratno krenula ka ostvarenju europske perspektive. Time je izabran europski put i u prvi plan jasno stavljeno opredjeljenje da Bruxelles bude odredište djelovanja svih relevantnih društveno-političkih aktera.

Na kraju sastanka visoki predstavnik je Čoviću uručio pozivno pismo za narednu sjednicu Vijeća za implementaciju mira, koja će biti održana 7. prosinca, što je on i prihvatio.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također se danas susreo s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, s kojim je podijelio impresije s nedavnog boravka u SAD-u.

Tema razgovora su bila i aktuelna politička kretanja u BiH i oba njena entiteta. Sugovornici su se usuglasili da je za rješavanje svih spornih pitanja neophodno striktno poštovanje vladavine prava u okvirima institucionalne nadležnosti, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close