Na marginama Brdo-Brijuna

Čović i Grabar-Kitarović složni: BiH ostvarila veliki pomak na europskom putu

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 15:29 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se na marginama Summita Brdo-Brijuni s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Čović je razgovarao s predsjednicom Republike Hrvatske o daljnjem unaprijeđenju odnosa između dvije zemlje, koje su povijesno i u regionalno-političkom smislu snažno upućene na uzajamnu solidarnost i njegovanje dobrosusjedskih odnosa.

To se posebno odnosi na nužnost unaprijeđenja euroatlantske perspektive kao strateškog vanjskopolitičkog interesa Bosne i Hercegovine, te trajne regionalne stabilnosti kao strateškog interesa Republike Hrvatske, zemalja regije i Europske unije. U tom smislu Republika Hrvatska kontinuirano pruža snažnu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine, kako bilateralno tako i na razini institucija Europske unije.

Zajednička je ocjena kako je BiH u proteklom razdoblju ostvarila veliki pomak na europskom putu, ali da predstoji još mnogo obveza, te je nužno dalje intenzivirati reformsku dinamiku na temelju dobronamjernog unutarnjeg političkog dijaloga s ciljem učvršćenja europske perpektive.

Odnosi u Bosni i Hercegovini su važni za regionalnu stabilnost što je dodatni poticaj pažljivom i sustavnom rješavanju svih otvorenih pitanja koja opterećuju unutarnje odnose i euroatlantske aspiracije. Stoga implementaciju pristupnih obveza nužno treba pratiti i konsolidacija političkih odnosa.

Sugovornici su se osvrnuli i na hrvatsko pitanje koje je legitimno s aspekta poštivanja ustavnosti i međunarodnih normi. Kako bi se postigla cjelovita stabilnost i funkcionalnost BiH nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Uspostava trajnog povjerenja moguća je samo na temeljima jednakopravnosti i potpune provedbe konstitutivnosti. To neizostavno podrazumijeva institucionalna jamstva jednakosti i demokratske reprezentativnosti u svjetlu relevantnih rezolucija Europskog parlamenta koje, pored ostalog, pozivaju i na dosljedno poštivanje načela demokratskog federalizma, legitimnog predstavljanja i decentraliziranog upravljanja.

Hrvatska će kao krajnje iskren i dobronamjeran partner bezrezervno nastaviti podržavati i pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close