VSTV

Cormack zabrinuta zbog korupcije i političkog utjecaja u BiH

Vijesti / Flash | 11. 05. 2017. u 14:30 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim utjecajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sustavaa u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom veleposlanicom.

Kako je Cormack istaknula, vlada SAD-a i Veleposlanstvo u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh Bosne i Hercegovine.

''Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje'', dodala je.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe veleposlanica, taj je napredak usporio svoju dinamiku.

Cormack je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog utjecaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istaknula je da je u više područja viđeno koliko je jak politički utjecaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički utjecaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti do kraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Osvrnula se i na nedavni posjet kongresnog izaslanstva SAD-a Bosni i Hercegovini, organiziranu u okviru posjeta zemljama Balkana, čiji je domaćin bilo Veleposlanstvo SAD-a. Izaslanstvo je, kaže, otišla s veoma pozitivnim utiscima nakon što su se informirali o situaciji u BiH.

''Otišli su uvjereni da SAD i dalje treba ostati angažiran i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba'', kazala je.

Predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija naveo je teme o kojima je danas razgovarao s veleposlanicom Cormack, ističući prije svega, potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH. Također su razgovarali o problemima koji su sustavnog karaktera u različitim sferama pravosudnog sustava, potrebi čuvanja neovisnosti pravosudnog sustava te potrebi jačanja integriteta nositelja pravosudnih funkcija.

''Bilo je riječi i o političkim pritiscima gdje se i veleposlanica ponudila i pitala nas na koji način nam može pomoći'', dodao je, zahvalivši na podršci koju je SAD dao pravosuđu BiH od osnivanja VSTV-a kao ključne i regulatorne institucije u pravosudnom sustavu BiH.

Dodao je da smatra da VSTV i Veleposlanstvo SAD-a na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stupova vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close