Poziv na odgovornost

Cormack za Bljesak: Nismo odustali od Mostara, ne trebaju ni građani

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 15:36 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tenzije u BiH vidim samo na političkoj razini, kad razgovaram s običnim ljudima, u svim dijelovima ove zemlje, oni kažu da ih muče iste stvari, nitko ne priča o novim etničkim podjelama'', rekla je za Bljesak.info američka veleposlanica Maureen Cormack koja je, na povratku iz Stoca i razgovoru s tamošnjim liderima, u Mostaru održala sastanke s ministrima obrazovanja HNŽ i Federacije. Uz ove teme, aktualna veleposlanica, za naš portal govorila je i o političkom poziranju, opravdanosti straha od federalizacije BiH, nastavku međunarodne pomoći te uvijek aktualnom pitanju (ne)održavanja izbora u Mostaru.

Bljesak.info: Održali se sastanke s ministrima obrazovanja Federacije i HNŽ, Elvirom Dilberović i Rašidom Hadžovićem. O čemu ste raspravljali?

Cormack: Koliko boravim u ovoj zemlji došla sam do spoznaje da je obrazovanje jedno od najvažnijih pitanja u ovoj zemlji. Da biste bili u uspješni, danas morate na pravi način imati obrazovanje za mlađe generacije. U vašoj zemlji, kada je u pitanju obrazovanje, postoje dva izazova. Prvi je integracija, kako zajedno djecu okupiti na jednom mjestu i proći kroz obrazovni sustav, odnosno izgraditi zajednički osjećaj za budućnost. Drugi izazov jeste pitanje same kvalitete, odnosno kako povećati i poboljšati samu kvalitetu obrazovanja, da bi oni koji završe školu bili spremni za globalni svijet 21.stoljeća. Jedna od stvari kojih smo se dotakli jeste zajednička jezgra nastavnih planova i programa koja je napravljena i koju treba implementirati u škole i ona se ustvari dotiče ova oba problema. Zajedno s drugim predstavnicima međunarodne zajednice pokušavamo naći način da podržimo taj proces i da ga unaprijedimo.

Bljesak.info: Posjetili ste Stolac. Svjedočili smo nedavno događajima koji pokazuju kako se to kod nas shvaća demokracija. Izbori su ipak održani. No, evo nas u Mostaru gdje izbora nema godinama, a Grad tapka na mjestu. Zašto međunarodni dužnosnici nisu kaznili BiH i lidere zbog Mostara, odnosno zašto nisu prisilili lidere da pronađu rješenje za Mostar?

Cormack: Nakon 2.listopada bili smo jako zabrinuti i zbog nasilja i očigledne korupcije unutar izbornog procesa u Stocu. Zadovoljni smo što je drugi krug izbora prošao uspješno. Imali smo iskrene razgovore i s načelnikom općine kao i sa ostalim članovima Općinskog vijeća kako da oni sjednu i razgovaraju o jednoj zajedničkoj budućnosti na dobrobit svih građana općine Stolac. Političari traže kako privući više američkih investitora ovdje, s druge strane postoje kompanije iz SAD-a koje su zainteresirane za ovu zemlju, ali politička nestabilnost je ta koja ih sprječava. Dok se to ne riješi, investitori neće prihvatiti da to bude ranjiva točka njihove investicije.

Kad je u pitanju Mostar, u prošloj godini s kolegama iz Velike Britanije zaista sam pokušala sve da na više načina pomognemo i izvedemo taj grad na pravi put u smislu održavanja izbora, no jako sam razočarana jer se to nije dogodilo. Unatoč odluci Ustavnog suda koja se mora poštovati, unatoč godina nastojanja da se ovo riješi, nije došlo do konačnog rješenja. Sad nakon svega mogu reći da je važno da se pregovori nastave i da se pronađe uravnoteženo rješenje ovoga problema, no smatram da je i vrijeme da građani traže odgovornost svojih izabranih lidera, da im se osigura osnovno demokratsko pravo, a to je pravo na biranje. Nismo odustali od izbora u Mostaru, ali nadam se da neće ni sami građani odustati od ovog grada.

Bljesak.info: Iako se činilo da su nakon posljednjih izbora lideri odlučni u promjenama, ponovno se pokazalo kako nema dogovora ni zajedničkog jezika. Kako komentirate nove nategnute odnose pogotovo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH?

Cormack: Putujem diljem BiH i tenzije vidim samo na političkoj razini. Kad razgovaram s običnim ljudima, u svim dijelovima ove zemlje, oni kažu da ih muče iste stvari, ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, bolje obrazovanje za djecu, nitko ne priča o novim etničkim podjelama. Moramo konačno stati u kraj tomu da se političari prestanu pozivati na nacionalizam i na podjele, kako bi ostali i promovirali vlastitu političku stranku ili sami sebe. Vrijeme je da krenemo dalje na zajednički europski put, da radimo na tomu što će poboljšati ekonomiju. I danas smo vidjeli primjer tog u Zastupničkom domu, odnosno neusvajanje Zakona o trošarinama, što bi moglo značiti stopiranje toliko potrebnog dijela programa MMF-a. Ako se izgubi ovaj program ljudi moraju shvatiti da to znači i gubitak programa Svjetske banke i programa EBRD-a.

Bljesak.info: U Federalnom parlamentu izglasana je rezolucija protiv federalizacije koja je predložena u Europskom parlamentu. Treba li se BiH bojati federalizacije i kako komentirate rezoluciju?

Cormack: Mislim da su Sjedinjene Američke Države jasne i dosljedne u onome što je naša politika, a to je da mi podržavamo Daytonski mirovni sporazum i strukture koje su proizašle iz njega, jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Također smo jasni u proteklim godinama da će biti potrebne političke reforme kako bi ova zemlja bila i djelotvornija i efikasnija, ali te reforme moraju približavati ljude, a ne uvoditi neke nove podjele. Svi konstitutivni narodi moraju osjećati da je BiH njihov dom u kojem imaju garantirana politička i ljudska prava i to je jako važno postići. To se mora uraditi tako što će ljude više približavati, a ne dijeliti. Ono što zaista trebamo jeste da politički lideri sjednu i dogovore se o tome kako BiH treba izgledati. Vidjeli smo dosta političkog poziranja po tom pitanju, ali nismo vidjeli stvarna nastojanja da se sjedne i razgovara.



Bljesak.info: S obzirom na to da je na Balkanu, a pogotovo u BiH, SAD igrala ključnu ulogu u zaustavljanju ratova i nakon toga ostala dosta aktivna s novčanom pomoći i diplomacijom meke sile, koliko će se to promijeniti ako prođe prijedlog proračuna predsjednika Trumpa u kojem se upravo na razvojnoj pomoći namjeravaju napraviti najveće uštede. Hoće li to otvoriti prostor za neke druge da preuzmu vodeću ulogu na Balkanu?

Cormack: SAD je već 22 godine imala dvostranačku podršku za ono što smo radili ovdje, bez obzira radilo se o izvršnoj vlasti ili Kongresu, stalno smo imali podršku za naše aktivnosti na ovom području. Svaka nova administracija ponovno razmatra sva pitanja i prioritete, no u BiH postoji jedna konstantan podrška koja će se mogu reći zasigurno nastaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close