Civlina zaštita: Hercegovci se pridržavaju mjera zaštite i samoizolacije
Županijski stožer civilne zaštite HNŽ

Civlina zaštita: Hercegovci se pridržavaju mjera zaštite i samoizolacije

Vijesti / Flash | 04. 04. 2020. u 08:51 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski stožer civilne zaštite HNŽ održao je jučer dvije telefonske sjednice, na kojima su  donesene dvije nove zapovjedi  kojima se zabranjuje svako okupljanje više od 5 (pet) osoba na jednom mjestu uz poštivanje propisane socijalne distance-razmak od 2 metra i  kojom se zabranjuje dolazak pacijentima u ustanovama u sekundarne i tercijarne zdravstvene djelatnosti koji nisu evaluirani i pregledani od strane nadležnog Doma zdravlja na području HNŽ.

Operativni centar CZV HNŽ

U posljednja 24 sata Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNŽ zaprimljena su tri slučaja prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19), a odnosile su se na prijavu okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, prijavu povratka osobe iz Njemačke koja se slobodno šetala po gradu (sumnja na COVID-19) i prijavu na rad jednog kafića.

Čitluk

Prema podacima sanitarnog inspektora u izolaciji su bile 173 osobe, 66 osoba je napustilo izolaciju,dok se 107 osoba i dalje nalazi  u izolaciji.

Objekti pod karantenom su Majčino selo, Župni ured Međugorje, Samostan Miletina i Radio Mir Međugorje.

Crveni križ

Volonteri Crvenog križasu uz svakodnevno dostavljanje hrane i lijekova penzionerima i ostalom  ugroženom stanovništvu su podijelili 36 paketa osnovnih prehrambenih namirnica u mjesnim zajednicama Brotnja.

Od Federalnog Civilnog križa zaprimljeno je 1 šator, 1 veliku ceradu, 20 deka, 2 poljska kreveta, 300 komada plastičnih rukavica, 120 bočica sa vodom i 80 bočica sa sokom.

Konjic

Ukupan broj kontroliranih osoba po svim osnovama je 217. Nisu evidentirane osobe koje su prekršile Naredbu o izolaciji i Naredbu o zabrani kretanja.

Za 127 osoba je prestala mjera boravka u izolaciji.

Općinskoj službi za inspekcijske poslove upućena je jedna informacija.

Opća Bolnica Konjic

Rad se odvijao po rasporedu rada, dežurstava i pripravnosti. Svi primljeni pacijenti nemaju veze sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Izolatorij u potpunosti spreman.

Dom Zdravlja Konjic

Na dan 02. 04. 2020. godine uzeto 14 briseva, od kojih je 10 obrađeno i svi su negativni, a za 4 testa se čeka rezultat. Tim HES-a planira da uzme novih 15 testova.

Trenutno je 8 osoba iz Konjica hospitalizirano u SKB Mostar.

Ukupan broj osoba u samoizolaciji je 264 i svi su pod zdravstvenim nadzorom, dok je za 90 osoba istekao period izolacije.

JKP Standard

Redovan rad na odvozu smeća iz svih gradskih i prigradskih naselja, kao i redovan rad službe pogrebne djelatnosti. Dopunjeni svi dozeri za dezinfekciju ruka koji su postavljeni u gradu.

Izvršena je dezinfekcija  gradske pijace kao desne obale gradske zone, strojnim pumpama.

OC Stolac

Tijekom policijskog sata na području općine Stolac nije bilo nepoštivanja policijskog sata,kao i izolacije i samoizolacije.

Dom zdravlja Stolac

Osobe pozitivne na COVID-19 nisu registrirane.

OC Neum

Kršenje mjera samoizolacije kao drugih izdanih naredbi nije evidentirano.

OC Jablanica

Dana 03.04.2020. godine održana je telefonska sjednica Općinskog stožera civilne zaštite na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na području Općine Jablanica, sa posebnim naglaskom na novonastalu situaciju, pošto su tijekom dana potvrđena dva nova uzorka na COVID 19.

Općinski stožer je donio Odluku da se hitno izvrši dezinfekcija zgrade općine Jablanica.

JKP Jablanica d.d. u stečaju je izvodilo radove na rekonstrukciji dodatnih prostora za potrebe izolatorija, a BH Telekom je radio na uspostavljanju PTT instalacija u cilju osiguravanja telefonskih priključaka u svim prostorijama izolatorij.

Dom zdravlja Jablanica

Do 03.04.2020. godine uzeto je ukupno 245 sanitarnih upitnika. U izolaciji se nalazi 50 osoba dok je 195 osoba napustilo izolaciju.

Tijekom dana potvrđena su dva nova nalaza na COVID-19, dok su dva nalaza bila negativna.

Na području Općine Jablanica 7 osoba je pozitivno na COVID-19. Tijekom dana nisu uzimani novi uzorci na koronavirus.

Policijska stanica Jablanica

Izvršene su 23 kontrolne provjere samoizolacije u kojima nije bilo kršenja naredbi.

Kršenja Naredbe o zabrani kretanja nije evidentirana.

OC Prozor-Rama

Radnici Policijske stanice izvršili su provjeru 62 osobe kojima je izrečena zaštita zdravstvene mjere samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju navedene mjere.

Sanitarna inspekcija

Na području općine prijavljeno je 7 osoba koja su stigla iz inozemstva te je istim izrečena zaštitna mjera samoizolacije.

Na područje ove općine do sada su evidentirane 303 osobe pristigla iz inozemstva i pet osoba sa prebivalištem u drugim općinama BiH.

Do sada je 215 osoba izišlo iz zaštitne mjere samoizolacije dok se pod istom mjerom nalazi 86 osoba.

Naknadna ispravka iz Operativnog centra HNŽ-a

Doslo je do greške prilikom slanja izviješća Operativnom centru HNZ da je Radio postaja"Mir" Međugorje pod karantenom.

To nije istina i još se jednom isprčavam djelatnicima i svekolikoj javnosti, navodi se u naknadno poslanom priopćenju iz Operativnog centra HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close