342 intervencije u 6 mjeseci

Civilna zaštita ŽZH upozorila građane: Ako izazovete požar, možete u zatvor!

U prvih šest mjeseci ove godine vatrogasci su u Županiji Zapadnohercegovačkoj ukupno imali 342 intervencije.
Vijesti / Flash | 01. 07. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na ekstremno visoke temperature i povećanu opasnost od izbijanja požara, Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i slično.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

''Odlaganje otpada na divlje deponije te paljenje istog prouzrokuje onečišćenje zraka i okoliša, a opasno je i za zdravlje ljudi te apeliramo na građane, da otpad odlažu na zato predviđena mjesta. Osim navedenog požar često prouzrokuje i veliku materijalnu štetu, te angažman vatrogasaca i ostalih struktura civilne zaštite što iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava.

Posebno skrećemo pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine'', broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice!'', stoji u upozorenje Uprave civilne zaštite ŽZH.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine vatrogasci su u Županiji Zapadnohercegovačkoj ukupno imali 342 intervencije gaseći nisko raslinje i travu, požar u šumi, u stambenim objektima te pri prometnim nesrećama.

Kopirati
Drag cursor here to close