ILDP

Čitluk dobio podršku u izradi razvojnih strategija

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 13:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) ima potencijal da donese promjenu u živote građana Bosne i Hercegovine i to dugoročno i na održivi način'', kazala je danas direktorica za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Dätwyler- Scheuer nakon što je 11 novih općina u BiH, koje će dobiti podršku u izradi razvojnih strategija i upravljanju razvojem, potpisalo Sporazum o saradnji u okviru ovog projekta.

Radi se o općinama Berkovići, Breza, Čitluk, Han-Pijesak, Lukavac, Ravno, Rogatica, Rudo, Šipovo, Višegrad i Zvornik.

ILDP je zajednički projekt vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH koji djeluje od 2008. godine, a u svojoj trećoj fazi usmjeren je ka konsolidaciji rezultata u upravljanju razvojnim procesima.

Direktorica za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH u izjavi za novinare ukazala je na to da je ovaj projekt dosad postigao impresivne rezultate, što potvrđuje i činjenica da je u 50 posto općina u BiH i svih deset županija izrađena strategija integriranog razvoja.

Od toga, istakla je, čak 100.000 ljudi imalo je i još ima koristi kroz poboljšane komunalije, administrativne poslove i usluge te usluge iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

Kako je rekla, jedan od ključnih kriterija za izbor općina bio je pokazani interes i stvarna spremnost lokalnih vlasti da se angažiraju u procesima reformi.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu pojasnila je da je cilj projekta da poboljša kvalitetu života građana te da osnaži kapacitete lokalnih vlasti da bi se poboljšale njihove sposobnosti strateškog planiranja.

Osim toga, dodala je, bitno je ojačati i ulogu građana u strateškom planiranju da bi zadovoljile njihove najosnovnije potrebe i zahtjeve, naročito kada se radi o najugroženijim grupama stanovništva.

Napomenula je da surađuju s lokalnim vlastima jer su one najbliže građanima, međutim, projekt se ne provodi samo na nivou lokalnih zajednica već i na razini županije i entiteta.

''Ono što je važno u ovom sustavu jeste to da i entiteti mogu u okviru ovog projekta pružati podršku lokalnim vlastima'', istaknula je Sinanoglu, dodajući da se projekt fokusira na konkretne aktivnosti, tako da se u nekim općinama radilo na projektima komunalne infrastrukture te formiranju novih firmi i biznisa.

Također je naglasila da suradnjom u okviru ovog projekta pomažu BiH na njezinom putu europskih integracija, ali i vlastima BiH da budu odgovornije, djelotvorne i da bolje reagiraju na potrebe građana te da budu kao lokalne vlasti.

Novinarima se obratila i načelnica Općine Mrkonjić-Grad Divna Aničić koja je istaknula da su uz pomoć ILDP projekta napravili Strategiju razvoja za 10-godišnje razdoblje, od 2014. do 2024. godine, kao i mehanizam za praćenje strategije te niz značajnih dokumenata i procedura koji omogućavanju praćenje strategije razvoja.

''Također, uspjeli smo osnažiti općinsku administraciju u praćenju projekata, a pri uredu načelnika osnovali smo i jedinicu koja prati razvoj strategije'', dodala je.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao je da treću fazu ILDP projekta vide kao prelazak ove lokalne zajednice, u smislu strateškog planiranja i upravljanja procesima, iz konzervativne i ekskluzivne u inkluzivnu i otvorenu fazu.

Kopirati
Drag cursor here to close